Siltojen kaupungin
kotiseutuyhdistys
itäisessä Hämeessä
HEINOLA-SEURA
Heinolan vaakuna
Etusivu
 
Ajankohtaista
 
Aloitteet
 
Galleria
 
Hakemisto
 
Hallinto
 
Historia
 
Juhlat
 
Julkaisut
 
Linkkisivu
 
Tarinatupa
 
Tietovakka
 
Toiminta
  

Sisko Björk (vas.) Anna Tiainen ja Maila Pakarinen juhlatunnelmissa.

Heinolan kalevalaisten naisten
 40-vuotisjuhla



"Miten ennen tieto kulki,
Taito siirtyi nuoremmalle,

Sanasina tieto kulki,
Tarinoina taito siirtyi,

Tekosista toimivaksi,
Tavoiksi Kalevan kansan,

Vierahillekin tutuksi."

Taija Udd


K arkauspäivänä 2020 Heinolan Kalevalaiset Naiset -yhdistys vietti 40-vuotisjuhlavuotensa yhteistä kulttuurin ja perinteiden juhlaa Heinolan valtuustotalossa. Juhlassa muisteltiin erikoisesti yhdistyksen 1980-luvun alkuvuosia, jolloin yhdistys oli valtakunnallisessa keskiössä. Yhdistyksen muinaispukuharrastus, yhteistyö tutkijoiden ja oppilaitosten kanssa saavutti hienon lopputuloksen, koulutuskokonaisuuden – Heinolan muinaispukukokoelman, jollaista ei ole kansallismuseossakaan!

 Tämän ainutlaatuisen kokoelman tallensi Heinola-Seura jo vuonna 2007 nettisivuilleen:

Kuva

Projekti tuotti valtakunnallisen innostuksen samanlaiseen toimintaan Suomen kansalaisopistoissa.

Juhlassa tietokirjailija Tiina Piilola kertoi mielenkiintoisesti väitöskirjastaan, jossa hän käsittelee aihetta Mitä Kalevalan naiset voivat opettaa tämän päivän naisille.



Juhlan kalevalaista tunnelmaa lisäsi taitava kanteletrio Käenpiiat.  Ansioituneet Kalevalaiset Naiset saivat tunnustuksensa. Sen jälkeen alkoi juhlava ja näyttävä kavalkadi kalevalaisista asuista omine tarinoineen.

Juhlan alku- ja loppusanat esitti yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Sisko Björk.

Tilaisuuden alussa Heinola-Seuran puheenjohtaja Kalevi Peltola esitti seuran tervehdyksen viittä vuotta vanhemmalle yhdistykselle:

"Tuon Heinola-Seuran lämpimät terveiset ja onnittelut parhaassa iässä olevalle yhdistyksellenne. Voisi sanoa, että me olemme sisarseuroja, molemmilla meillä on toiminnassamme perinteet kunniapaikalla, tehtävänä siirtää kulttuuriperinteitä uudelle sukupolvelle. Me molemmat kokoamme yhteen kulttuurista ja perinteistä kiinnostuneita ihmisiä.

Esitän ensimmäiseksi kiitokset vuosien hyvästä yhteistyöstä. Erikoisesti Allin päivisin. Alli Heinämaa olisikin ollut aikanaan näyttävä ja edustava kalevalainen nainen, vaikka Tuukkalan puvussa Vappu Panteron tapaan.

Toivoisin, että taas löytäisitte tuollaisen uuden ja näyttävän pöhinän toimintaanne, sillä kalevalaiset naiset ovat tärkeimpiä yhdistyksiä pitämään yllä ja esillä suomalaista kulttuuria. Teillä on pysyvä ja tärkeä asema Heinolan yhdistysten joukossa.

Esimerkiksi kutsuissa mainittu kansallispukutoivomus antaisi hyvän alun kansallispukujen käytön tuomisen Heinolan juhlakulttuuriin. Kun Suomi täytti 100 vuotta, minusta vuoden valtakunnallisessa juhlaohjelmassa ollut Kansallispukujen tuuletus oli juhlavuonna uudenlaista luovuutta Kalevalaisten Naisten toiminnassa.

Heinolassakin voisi vuosittain olla sellainen juhlapäivä. Seuraavana vuonna Heinolassa on Uuno Kailaan syntymän 120-vuotisjuhlavuosi teemalla Heinolasta Kailaan kaupunki. Tervetuloa silloin toteuttamaan jotain ikiomaanne juhlavuotta rikastuttamaan.

Mitä sanoisitte, jos teidän yhdistyksenne nimi olisikin Heinolan Kalevalaiset. Marttoihin voi liittyä jo miehetkin. Voisiko koulut olla yksi tärkeä kohderyhmä toiminnassanne?
 
Kiitos kutsusta tulla juhlimaan! Tällaisen juhlapäivän vietto tuo sekä järjestäjille että meille vieraille energiaa ja mielihyvää todeta, että perinne elää meissä kaikissa, perinne ja kulttuuri rikastuttavat elämäämme. On erittäin mielenkiintoista kuulla Mitä Kalevalan naiset voivat opettaa tämän päivän naisille ja ehkä vähän miehillekin."


Teksti : Kalevi Peltola
Kuvat:Asko Alho
Kuvien editointi ja sivunvalmistus: Arto Sakari Korpinen