Siltojen kaupungin
kotiseutuyhdistys
itäisessä Hämeessä
HEINOLA-SEURA
Heinolan vaakuna
Etusivu
 
Ajankohtaista
 
Aloitteet
 
Galleria
 
Hakemisto
 
Hallinto
 
Historia
 
Juhlat
 
Julkaisut
 
Linkkisivu
 
Tarinatupa
 
Tietovakka
 
Toiminta
  


Heinola-Seuran syyskokous 2019

Kotikaupungin juhlavuosi näyttävästi esillä
Heinola-Seuran vuoden toiminnassa

Heinolan musiikkiopisto kokosi seuran aktiivisimmat jäsenet kuuntelemaan ja keskustelemaan kohta päättyvän Heinola-Seuran 34. toimintavuoden tapahtumista syyskokoukseen.

Musiikkiopisto kokouspaikkana on seuralle tärkeä ja yhdistävä oppilaitos. Musiikkikoulu perustettiin vuotta aikaisemmin seuran perustamista 1984. Seuran ensimmäinen aloite koski vanhan harjoituskoulun korjaamista musiikkikoulun käyttöön. Yhden äänen enemmistöllä aloite toteutui. Musiikkikoululle valmistui Suomen ennätysajassa oma ”Soiva talo” vanhan harjoituskoulun tiloihin.

Kokouksen joulukahvien jälkeen siirryttiin juhlasaliin syyskokouksen asialistan käsittelyyn.

Seuran puheenjohtaja
Kalevi Peltola toivotti jäsenet tervetulleeksi sekä kokoukseen saapuneen tietokirjailijan Marija Vantin, Uuno Kailaan tulevan elämäkerran kirjoittajan. Peltola kokosi alkupuheenvuorossaan yhteen vuoden tapahtumia sekä valtakunnallisesti että kotikaupungin juhlavuoden vieton Heinola-Seuran osuutta.

Tänä vuonna Heinolan kaupungin 180-vuotisjuhlavuosi on näkynyt seuran toiminnassa:

- Juhlavuosi avattiin Allin päivän vietolla Heinolan kotiseutupäivänä tammikuun viimeisenä päivänä.
- Helmikuussa järjestimme Kristiinakodissa pienimuotoisen juhlavuoden konsertin. Soittajina olivat musiikkiopiston opettajat ja oppilaat.
- Kevään kuluessa teimme Heinolan koululaisten kanssa yhteistyössä 34. Virran Vekarat julkaisun, Heinolan koululaisten kevätpörriäisen. Heinola-Seura oli julkaisun suojelijana että kustantajana.
- Kesän alussa toivotimme juhlavuoden kesän tervetulleeksi suvivirrellä ja lahjoitimme uusille juhlavuoden ylioppilaille postikorttikirjan pohjaksi omiin juuriin tutustumiselle.
- Heinäkuussa valitsimme juhlavuoden unikeon kertomaan Heinolan historiasta, kuuluisasta kylpyläkaudesta.
- Elokuussa tarjosimme juhlavuoden kansalaisjuhlan osanottajille Maaherranpuistossa uutispuuron.

Eräs juhlavuoden asia on vielä ilmestymättä, kirjapainossa, kertoi Peltola. Jouluksi ilmestyy onnitteluina kotikaupungillemme seuran kolmas postikirjakirja Hyvästit puukaupunki Heinolalle.

Puheenvuoronsa päätteeksi Peltola luki osan tulevan kirjan takakannen tekstistä, joka tiivistää kirjasarjan merkityksen heinolalaisille.

”Heinola-Seura siirtää heinolalaisuutta sukupolvelta toiselle. Siinä työssä kahdeksan omaa, paikkakunnan elämään juurtuvaa kotiseutukirjaa rakentavat pysyviä siltoja sukupolvien välille. Kotiseutuhistoriaan perehtyminen avaa tuoreita näkökulmia ja opettaa uutta tutusta seudusta.

Hyvästit puukaupunki Heinolalle on Heinola vanhoissa postikorteissa -trilogian päätöskirja. Se on laadittu Heinolan kaupungin 180-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Kirjan välittämänä Heinola-Seura sekä toimittamisessa mukana olleet keräilijät ja muut asiantuntijat haluavat ilmaista kiintymyksensä kotikaupunkiinsa ja toivottaa sille uusiksi vuosikymmeniksi onnea ja menestystä Itä-Hämeen helmenä.

Toivomme kaupungin kunnioittavasti vaalivan luonnolta syntymälahjaksi saamaansa kulttuurimaisemaa. Ympäristöministeriöltä 2008 saatu Kansallinen kaupunkipuisto -status oli julkinen kannustus säilyttää Heinolan miljöö ainutlaatuisena, mikä ei salli tulevienkaan sukupolvien rikkovan arvokasta postikorttimaisemaa.

Korttikirja on tälläkin kertaa oma kokonaisuutensa, kuten kirjasarjan muutkin teokset. Olemme postikorttien myötä näissä kolmessa korttikirjassa viipyilleet aikamatkalla sadankin vuoden takaiseen Heinolaan. Postikortit ja kuvatekstit dokumentoivat sen mennyttä elämää ja puukaupunkivaihetta.”

Edessä on vielä joulun ajan seuran järjestämät tapahtumat:Maanantaina avautuu viidennen kerran Koristellut joulukuuset -näyttely kirjaston viereisessä liikehuoneistossa. Meneillään on seitsemännen kerran Joulu asuu Heinolassa -teemalla Heinolan liikkeiden jouluikkunakilpailu, jonka tarkoituksena on lisätä keskustan joulutunnelmaa ja antaa vahvistusta Heinolan joulupuukaupungille. Joulutapahtumat huipentuvat taidemuseon pihapiirissä vietettävään koko kaupungin yhteiseen Wanhan Ajan Jouluun.

Syyskokouksen virallinen osuus

Kokouksen puheenjohtajana toimi Asko Alho, sihteerinä Matti Kirves. Pöytäkirjan tarkastajiksi kutsuttiin Tuula Tuusjärvi ja Olavi Rainio.



Virallisissa asioissa yksi tärkeä osa oli seuraavan 35. toimintavuoden toimintasuunnitelman käsittely. Seuran toiminta on jakautunut ympärivuotiseksi toiminnaksi, jossa vuosittain toistuvat vuodenaikaan liittyvät toiminnat. Se on todettu kotiseututyön toimivaksi ja turvalliseksi toimintalinjaksi. Kokous hyväksyi johtokunnan esittämän suunnitelman ja totesi sen olevan Heinola-Seuran näköinen toimintasuunnitelma.

Toimintasuunnitelmalle hyväksyttiin myös talousarvio vuodelle 2020. Juhlavuosi tulee näkymään tapahtumissa.

Henkilövaalit ovat aina haasteellinen osa syyskokousta, jotta johtokuntaa saadaan täydennettyä kotiseutuhenkisillä ja kotiseututyöhön sitoutuneilla henkilöillä. Sääntöjen mukaan puolet johtokunnasta on vuosittain erovuorossa. Tällä kertaa erovuorossa olivat: Olavi Rainio, Anna Tiainen, Pirkko Vartiainen ja Sari Volanen. Erovuoroisista valittiin uudelleen Olavi Rainio ja Anna Tiainen. Johtokuntaa täydennettiin Raija Saarelan jäsenyydellä. Uusi johtokunta on: Matti Kirves, Olavi Rainio, Anna Tiainen, Mikko Hallikas, Terhi Pietiläinen, Juha Tuukkanen ja Raija Saarela.

Puheenjohtajakysymys on ollut monien syyskokouksien keskustelun paikka. Niin tälläkin kertaa. Pitkä keskustelu ei tänäkään syksynä tuottanut uutta ratkaisua. Seuran laajan ja monimuotoisen toiminnan toteuttamiseen ja vetämiseen ei löytynyt halukasta. Kalevi Peltolan oli suostuttava jatkamaan jo pitkää työrupeamaansa Heinola-Seuran johdossa.

Heinolasta Uuno Kailaan kaupunki 2021


Perinteiden mukaan Heinola-Seuran yleisissä kokouksissa on vieras, joka puheenvuorollaan virittää keskustelun jonkun kotiseututyötä lähellä olevan asian äärelle. Tämän kertainen vieras oli neljä vuotta sitten Mikkelistä Heinolaan muuttanut tietokirjailija Marija Vantti.



Marija Vantilla oli mielenkiintoinen puheenvuoro ensiksi omasta elämänhistoriastaan, että Uuno Kailaasta, jonka erikoisasiantuntijaksi ja tutkijaksi hän osoittautui.
 
Uuno Kailaan syntymästä tulee vuonna 2021 kuluneeksi 120 vuotta. Siihen mennessä Marija Vantilla on tarkoitus julkaista tutkimustensa pohjalta moderni elämäkerta rakastamastaan Uuno Kailaasta.



Kokousväki sai kuulla moninaisen tutkimusmatkan Kailaan jalanjäljissä aina Nizzaa myöten: ”Lähes kaksi vuotta olen kulkenut Uuno Kailaan jalanjäljissä niin kotomaassa kuin Nizzan maisemissa, olen lukenut läjäpäin runoilijaksi tähtäävän nuoren miehenalun kouluaineita, hänen käsikirjoituksiaan, tekstejään, kirjeitään, muistiinpanojaan, velkakirjojaan ja tuherruksiaan, tutkinut ajatuksiaan ja nähnyt jopa uniaan – niin ainakin luulen.”

Mielenkiinnolla kuulijat jäävät odottamaan tutkimustyön tulosta kirjan muodossa.
Puheenvuoronsa lopussa Marija Vantti jätti seuran jäsenille, että kaupungille toivomusaloitteen, millaista Kailaan juhlavuotta Heinolassa voitaisiin vuonna 2021 Heinolan elinvoimaisuuden ja tunnettavuuden lisäämiseksi viettää





Teksti ja kuvat: Kalevi Peltola
Kuvien editointi ja sivunvalmistus: Arto Sakari Korpinen