Etusivu Ajankohtaista Aloitteet Galleria Hakemisto Hallinto Historia Juhlat Julkaisut Linkkisivu Tarinatupa Tietovakka Toiminta

SKL-tunnus   HS-logo HEINOLA-SEURA
Siltojen kaupungin kotiseutuyhdistys itäisessä Hämeessä
Heinolan vaakuna






Seminaarihenki elää

Heinolan seminaari oli aikoinaan tärkeä osa koulukaupunki Heinolaa. Seminaarista valmistui 73 vuoden aikana noin 3500 opettajaa, jotka ovat opettaneet uransa aikana lähes miljoonaa oppivelvollisuusikäistä kansalaista ja tuoneet heille myös tuulahduksen Heinolasta.
 
Tänä vuonna tuli kuluneeksi 120 vuotta siitä, kun Suomen senaatti myönsi luvan aloittaa Heinolan naisseminaarin opettajankoulutus. Vuonna 1953 seminaarista tuli kaksoisseminaari. Vaikka seminaaria ei oppilaitoksena enää ole, seminaarin hyvä henki elää.

Tämänkin juhlavuoden kesänä ovat monet seminaarien vuosiluokat viettäneet luokkakokouksiaan Heinolassa.
Keväällä pääsiäisen aikaan kokoontuivat Heinolasta valmistuneet ja täällä asuvat opettajat Rantacasinolle muistelemaan seminaarin merkitystä 120-vuotisjuhlavuoden merkeissä. Tärkeät nuoruuden vuodet elettiin ja koettiin täällä. Maailman suurilla ooppera-areenoilla kunnostautuneet seminaarin oppilaat Jorma Hynninen ja Jaakko Ryhänen ovat vierailleet yhteiskonsertillaan Legendat lavalla ja juhlistaneet sekä kaupungin 180-vuotisjuhlavuotta että seminaaria.

Viimeisin seminaariteko liittyy Salla Aas Companyn näytelmäryhmän uutuusnäytelmään Semskat eli seminaarin tytöt.  Jo ensi-iltansa saanut näytelmä sukeltaa Heinolan naisseminaarin nuorten opettajaopiskelijoiden elämään. Se on moderni teatterileikki Topeliuksen hengessä.



Salla Aas, näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja, oli ennen ensi-iltaa toimittaja Sari Asikaisen haastateltavana. Kirjoitus julkaistiin Itä-Häme-lehdessä 5.10.2019.



Semskat on oodi kasvatukselle
ja oppineille naisille


– Näytelmä muistuttaa dokumenttielokuvaa, kuvailee heinolalainen käsikirjoittaja-ohjaaja Salla Aas  Semskat-näytelmää. Välillä iäkkäät semskat muistelevat menneitä ja välillä näemme heidät nuorina, 17–18-vuotiaina tyttöinä. Näytelmä perustuu todellisiin kertomuksiin, mutta on kuitenkin fiktiivinen. Esiintyjät voivat jopa astua ajoittain ulos tarinasta kuvailemaan tapahtumia.

Entäs se Topelius?

– Näytelmässä leikitellään topeliaanisen ihmiskäsityksen kanssa. Topeliuksensa lukeneet tietävät, että tytön on oltava sievä, siveä ja kiltti. Tätä samaa puhtoisuutta ja hyvyyttä vaadittiin myös semskoilta.
Salla Aas Companyn Semskat kertoo 1940–50-luvun nuorten naisten tarinaa. Näytelmän käsikirjoitus perustuu seitsemän Heinolan seminaarista opettajaksi valmistuneen naisen haastatteluihin.

– Vaikka kyse on yksittäisten naisten muistoista, ovat ne myös vahvasti sukupolvikokemuksia.
Aas kuvailee Semskoja Heinolan historiaan sijoittuvien näytelmien trilogian päätösosaksi. Aiemmin paikkakunnan historiaan on sukellettu Paljain jaloin kaarisillalla -näytelmässä ja Itä-Häme-kabareessa.

– Kaarisillassa kerrottiin Heinolan poikien tarina. Ystäväni, opettaja Vuokko Aalto kysyi tuolloin, että koska kerrot meidän tyttöjen tarinan, Aas kertoo näytelmän synnyn alkusysäyksestä.

Naisten historia näkyville

Seminaari ja sen tytöt, semskat, olivat pitkään monin tavoin näkyvä osa Heinolaa – ja monille myös iso tulonlähde. Kaupunkilaiset majoittivat semskoja talvella ja kylpylävieraita kesällä.

Sotien jälkeen opettajaopiskelijoiden oli kuitenkin hankala löytää asuntoja pommitusten ja evakkojen asuttamisen jälkeen.

– Opiskelijoiden elämä oli tuohon aikaan todella tiukkaa. Sai olla tyytyväinen jos majapaikasta löytyi ulkohuussi eikä pelkkä riuku, Aas kuvailee.

Aas kertoo kokevansa naisten historian kertomisen tärkeäksi tehtäväksi.

– Vaikka naisten tarinat ovat arkisempia, eivät ne ole yhtään sen vähemmän arvokkaita kuin suurmiesten historiakaan.

Vuosisadan vaihteesta vuoteen 1972 toiminut Heinolan Seminaari ehti toimia opinahjona yli 3500 kansakoulun opettajalle. Aas muistuttaa, että opettajilla oli tuolloin – ja on yhä – vahva kasvattajan rooli. Semskat on siis myös oodi kasvatukselle.

– Opettajan työ on vaativaa, kun sen tekee hyvin. Opettajat viitoittavat lasten elämäntietä ja kasvattavat heitä ihmisiksi. Kasvatustyötä saa ja pitää tehdä sydämellä. Aito välittäminen ei poista opettajan ammattimaisuutta, Aas muistuttaa.

– Haastatellut semskat korostivat myös lukutaidon tärkeyttä, sillä kaikki ajattelu rakentuu kielelle.

Katsojat pääsevät lähelle

Semskojen kantaesitys nähdään Aleksis Kiven päivänä 10. lokakuuta. Esityspaikkana on seminaarin entinen harjoituskoulu, nykyinen Heinolan musiikkiopisto.



– Musiikkiopiston salissa näyttelijöiden ja katsojien kohtaaminen on hyvin intiimi. Ihmiset pääsevät hyvin lähelle esiintyjiä, sata katsojaa kerrallaan vetävää salia.



Semskoina lavalla nähdään kolme Salla Aas Company -ryhmän omaa näyttelijää: Suvi Mäenpää, Mari Könönen ja Anne Heilman. Muut neljä semskaa ovat tamperelainen näyttelijä Merja Koivula, tanssinopettaja Tuulikki Pohjola, laulaja-lauluntekijä Sanni Laurikainen ja Hanna-Mari Peltonen.



Heilman vastaa myös näytelmän koreografiasta, Könönen puolestaan esityksen tärkeistä musiikillisista elementeistä.

Liike ja musiikki ovat näytelmässä tärkeitä kertovia elementtejä. Seminaarikin tunnettiin soivana talona.

Semskat on osa Heinolan 180-vuotisjuhlien ohjelmaa. Sen tuottaa Heinolan teatteriyhdistys yhteistyössä Heinolan kulttuuritoimiston kanssa. Esitys on saanut tukea myös Suomen Kulttuurirahastolta.

Sari Asikainen




Kuvat: Kalevi Peltola
Kuvien editointi ja sivunvalmistus: Arto Sakari Korpinen