Siltojen kaupungin
kotiseutuyhdistys
itäisessä Hämeessä
HEINOLA-SEURA
Heinolan vaakuna
Etusivu
 
Ajankohtaista
 
Aloitteet
 
Galleria
 
Hakemisto
 
Hallinto
 
Historia
 
Juhlat
 
Julkaisut
 
Linkkisivu
 
Tarinatupa
 
Tietovakka
 
Toiminta
  
Stuart Köhler:
 
Minun Heinolani
 
 
Minun Heinolani on se pieni idyllinen kaupunki, joka piirtyi lapsen mieleen 1930-luvun lopulla ja seuraavan vuosikymmenen ensimmäisinä vuosina. Kauteen yhdistyvät siten sekä viimeiset rauhan vuodet että sota-aika. Olen toki asunut vakituisesti Heinolassa vielä 1950-luvullakin, mutta sekä itse kaupunki että havainnoitsijan kyky rakentaa kuvaa lapsuudenaikaisesta kotikaupungistaan olivat muuttuneet.

Vaikka lapsen silmin tehdyt havainnot ovatkin vain detaljeja, ja niistäkin suuri osa on jo poistunut tajunnasta, näyttää lapsella olleen alitajuinen kyky kokea syvälle syöpyneitä elämyksiä, joista muodostunut mielikuva vanhasta Heinolasta on itsellenikin yllättävän kokonainen.

Koulutielle ja pankkiin
Laitakaupungilla, itse asiassa jopa maalaiskunnan puolella asuneena muistan kaupungin maalaisidyllin katoamisen alkaneen vuosi-pari ennen Talvisotaa, kun Savontie ja Kauppakatu saivat asfalttipäällysteen. Paljon oli kuitenkin vielä jäljellä lapsuuteni – minun lapsuuteni Heinolasta.

Samoihin aikoihin asfaltoinnin kanssa sain ensimmäisen polkupyöräni. Silloin vielä vanhassa puutalossa sijainneesta Juurikkalan rautakaupasta ostettiin Tammer-merkkinen sininen poikien retkeilypyörä, joka maksoi 1250 markkaa. Tämä mahdollisti uudella tavalla kokemusten ja elämysten hankkimisen kaupungistamme.

Aloittaessani koulunkäynnin ”Kylpylaitoksen koulussa” Maaherrankadun alapäässä, kuljettiin koulumatkat vielä kävellen, usein suoraan Makasiininmäen yli. Lahden Liisa kulki samoja teitä, mutta ei oikein olisi ollut sopivaa, että toisten nähden olisimme kulkeneet yhdessä. Olisi vaikka alettu nimittelemään likka-pojaksi!

Isäni asioi Yhdyspankissa, jonka konttori sijaitsi nykyisen Nordean paikalla olleessa pommituksessa tuhoutuneessa puutalossa. Saatuani polkupyörän saatoin jo toimittaa  isäni pankkiasioita. Esimerkiksi piti hakea kahdenkymmenenviiden ja viidenkymmenen pennin kolikoita vaihtorahaksi apteekkiin. Pankin kassassa Liuhtolan täti oli pelottavan ankara, mutta toinen vanhempi täti, olisiko ollut Lindblad nimeltään, oli kiva. Pankinjohtaja Einar Saarinen seisoi usein taustalla arvokkaan näköisenä. Mielsin hänen valvovan, että molemmat pankkineidit työskentelivät ahkerasti. Joskus havaitsin hänen juttelevan tuttavallisesti vanhempien herrojen kanssa. En vielä ymmärtänyt, että se oli suhdetoimintaa.

Kauppakatu
Käsitin kaupungin olevan suurin piirtein sama kuin tori lähiympäristöineen. Se oli tyypillinen vanhan ajan nikkarityylinen kokonaisuus, jonka lomaan oli kuitenkin jo sijoittunut muutamia moderneja rakennuksia. Uudemmiksi oli silloin katsottava mm. mainitun Yhdyspankin lisäksi myös Savo-Karjalan Osakepankin, Heinolan Osuuskaupan ja Maneliuksen nyt jo väistyneet talot. Torin etelälaidan vanhojen puutalojen mielenkiintoisin kauppa oli Karoliina Korhosen karkkikauppa. Toisaalta se oli kiva, mutta itse Karoliina oli jotenkin pelottava. Vieressä olivat arvokkaana pidetty A.G.Väänäsen kirjakauppa sekä G.A.Louhion kelloliike.

Kauppakadun ilmapiiri oli lapsellekin mieluisa, jopa jännittävä. Silloinhan se oli yksiselitteisesti kaupungin pääkatu. Vanhoissa puutaloissa olivat vastakkain Pekka Seppäläisen kenkäkauppa ja Kalle Hämäläisen kangaskauppa. Molemmat kauppiaat edustivat jo silloin vanhempaa polvea, ja näiden persoonallisuuksien sekä ulkonäössä että maneereissa riitti meille lapsille tirskumista heidän kommunikoidessaan kadun yli. Muista Kauppakadun kaupoista on mieleeni jäänyt Laina Virran käsityöliike, jossa usein kävin äitini kanssa. Laina-täti edusti näyttävästi lyhyttä ja tukevaa ihmistyyppiä. Toisenlainen originelli oli Seppäläisen talossa pientä kemikaalikauppaa pitänyt Enkkelän täti.

Jännittävänä kokemuksena muistan käynnin Hurrin tädin valokuvaamossa.  Sulo Hurri piti kenkäkauppaa, jossa myös Hurrin täti oli usein myymässä. Kun ensimmäiset puukengät tulivat, ostettiin minullekin sellaiset. Muistan Hurrin tädin sanat: ”Täytyyhän lapsen saada puukengät, kun hän kerran haluaa”.  Muistan käyneeni kerran isäni kanssa myös Alkon myymälässä, joka oli vanhassa arvokkaassa kauppias Niilo Helanderin aikoinaan rakennuttamassa nikkarityylisessä talossa silloista Raatihuonetta vastapäätä. Ihmettelin seinähyllyillä olevien pullojen määrää. Itse kaupan johtaja Jääskeläinen palveli isääni. Samassa talossa taisi olla vielä mm. Hillin kultasepänliike, jossa en varmaan koskaan käynyt.

Vähän ylempänä kauppakadun varrella oli Valtter Larvaston parturiliike, joka lienee ollut kaupungin ainoa, kunnes Savelan Mikko avasi omansa. Siellä saattoi lapsi vuoroaan odotellessaan kuulla mielenkiintoisiakin miesten tarinoita. Kun oma vuoro tuli, Valtteri kaivoi esille vanhan vanerilevyn, jonka hän asetti poikittain tuolin käsinojien varaan. Näin lapsen pää nousi sopivalle korkeudelle

Jäätelöpuikkoja ja valomainoksia
Osuuskaupan kaksikerroksinen puutalo torin pohjoislaidassa oli vielä ennen sotaa keskustan ehkä modernein talo kunnes sen jatkeeksi tehtiin rapattu lihakauppa, josta taisi saada vilja- ja maitotuotteitakin. Meidän kakaroiden mieleen uusi osasto jäi siitä, että siellä myytiin ennen näkemättömiä tehdastekoisia jäätelöpuikkoja. Aluksi ne viehättivät uutuudellaan, mutta kyllä sittenkin Kulomaan Sohvin torikärrystä myymät jätskitötteröt olivat parempia. Pienen tötterön sai vintsalla eli 50 pennillä.

Torin laidalla Osuuskaupan viereisessä talossa muistan Pakolan Paperikaupan, ja eikö siinä ollut Utin lihakauppakin? Mieleeni on jäänyt talon pihalla seissyt erityisen vanhanaikainen kuorma-auto. Savontien puolella ollut Pakolan nahkakauppa ei kiinnostanut tuolloista pikku-poikaa.

Vanhasta Kauppakadusta ei enää ole oikeastaan mitään jäljellä. Suuri osa meni kesän 1941 pommituksessa, ja senkin jälkeen on lähes kaikki rakennettu uusiksi, osittain jopa kauniisti.

Huomiota herättävin uusi rakennus kaupungissa oli Heinolan Liike Osakeyhtiön, kansan kielellä Liikeyhtiön rakennus, joka korvasi paikalla ennen olleen tunnelmallisen ruoka- ja siirtomaatavarakaupan. Uusi Aarne Ervin piirtämä rakennus edusti kokonaan uudenlaista ajattelua Heinolassa. Aivan erikoista olivat sen mainosvalot. Lähes koko talon pituinen vihreä valomainos HEINOLAN LIIKE OSAKEYHTIÖ hallitsi näkymää. Sitä täydensivät suuri punainen KINO- ja sininen RAVINTOLA-mainos. Katolla oli vielä vähän vaatimattomampi sininen kursiivilla kirjoitettu Hotelli Heinola. Sodan aikana pimennetyssä kaupungissa näitä ei vuosiin nähnyt.

Olihan torin ympärillä paljon muutakin elämää ja tapahtumia. Torin reunaan rakennettiin jo varhaislapsuuteni aikana Nobel-Standard-bensiiniasema, josta sittemmin tuli Esso. Pian rakennettiin Kauppakadun varteen lähes edellistä vastapäätä Shell, ja parin korttelin päähän vielä Trustivapaa Bensiini Oy:n asema, jota piti Kuusisen setä. Silmissäni näen edelleen tämän tuhdin papan vinttaamassa käsipumpulla bensaa autojen tankkeihin.

Bensiiniasemien tulo heijasteli autokannan nopeata kasvua 1930-luvun lopulla. Standard palveli myös alkuun Matkahuollon toimipisteenä, sillä kaikki linja-autot lähtivät aina torilta. Myös T.A.Virtasen erillisen yhtiön nimissä vuonna 1938 aloittama paikallisliikenne lähti Standardin edestä. Taksa oli sama kuin osuuskaupan jäätelöpuikon hinta: Yksi markka.

Liikennettä

Vanhassa Heinolassa junaliikenteellä oli suuri merkitys. Käytännössä juna oli ainoa väline, jolla Heinolasta pääsi Lahteen, Helsinkiin ym. Tärkeimmät junavuorot saapuivat muistaakseni puoli yhden ja puoli neljän maissa. Kun asemalta oli pitkähkö matka keskustaan tai koteihin, ja tulijoilla oli usein painavat matkalaukut, tarjoutui meille poikasille talvisin pieni taskurahojen tienaamismahdollisuus tarjoutumalla kuljettamaan tavarat potkukelkalla. Muistelen kuulleeni, että tätä toimintaa joskus ihan odotettiin. Mahdoimmeko peräti kilpailla taksien tai kaupungin ainoan vossikka-ajuri Mäkisen kanssa?

Kaupunkikuvaan kuului myös kolmipyöräisellä käsin veivattavalla pyörätuolilla liikkunut vanha invalidisetä, joka myi lehtiä. Hän kuului jokapäiväiseen katukuvaan. Niin ikään sadat kesäiset, monesti vähän eksoottisetkin kylpyvieraat antoivat väriä ja tunnelmaa, jonka lapsikin aisti.

Muistan itsekin torielämän olleen vilkasta lapsuuteni aurinkoisina kesinä. Aina siellä mielestäni seisoivat niin Rainion kuin parin muunkin kauppapuutarhurin nelipyöräiset hevoskärryt, ja Siukolakohan  siellä myi kalaa? Ihmeesti tuonkin kesäisen torin tunnelma on jäänyt mieleen, vaikka sitä katselikin vain lapsen silmin. Kerran siellä oli oikea tivolikin.

Minun Heinolaani ei enää ole
Nykyinen torin ympäristö on valitettavan rumasti rakennettu. Varsinainen häpeän paikka on, että Ervin luoma funkis-tyylinen liiketalo-rariteetti on hävitetty.

Tuskinpa tässä olen kertonut mitään uutta ennen dokumentoimatonta asiaa tai tapahtumaa. Nämä ovat vain luettelomainen kuvaus niistä elämyksistä, joiden perusteella minulle on jäänyt kaunis kuva lapsuuteni Heinolasta, joka ei koskaan enää voi palata. Joskus on vaikea välttyä ajatukselta, että modernisoinnit on tehty harkitsemattomasti. Esimerkiksi Rantakasino.

 

kukat