Siltojen kaupungin
kotiseutuyhdistys
itäisessä Hämeessä
HEINOLA-SEURA
Heinolan vaakuna
Etusivu
 
Ajankohtaista
 
Aloitteet
 
Galleria
 
Hakemisto
 
Hallinto
 
Historia
 
Juhlat
 
Julkaisut
 
Linkkisivu
 
Tarinatupa
 
Tietovakka
 
Toiminta
  
Seija Ukkonen:
 
Minun Heinolani
Pekan Leipä
 

Elettiin huhtikuun alkua vuonna 1968. Erityisen kylmä pakkasaamu kirpaisi poskia. Kävelin halki kaupungin Tommolasta Kymenkartanonkadulle, jossa uusi työpaikkani oli. Jännitys oli suuri, olinhan saanut työpaikan Pekan Leivän konttorista. Avoimesta työpaikasta olin kuullut samassa talossa asuvalta, Pekan Leivän pitkäaikaiselta ja erittäin kätevältä pikkuleipien leipojalta, leipuri Toini Naukkariselta.

Monta puhelua piti soittaa, ennen kuin tapasin toimitusjohtajan puhelimeen, mutta samalla sitten sovimmekin tapaamisen Villenkadulle valmistuneen uuden leipomon kahvihuoneeseen. Saavuin sinne hyvissä ajoin ja Toini tarjosi minulle maukkaan ’suomuurainwienerin’. Hyväntuulinen johtajakin tuli paikalle ja sovimme työn aloittamisesta.

Jännittämisestäni kai johtui, että en muista paljoa ensimmäisistä työpäivistäni. Pirjo, edeltäjäni, oli jäämässä pois ja hän opasti minua, kuinka laskutusta varten kunkin asiakkaan tilaamat tuotteet lasketaan yhteen, hinnoitellaan, lasketaan alennukset ja kirjoitetaan laskut. Olin vasta opiskellut Tampereen Konttoripistossa näitä asioita, mutta ensimmäistä kertaa pääsin kokeilemaan taitojani käytännössä. Siihen aikaan ei sinuttelu ollut vielä yleistä ja toimitusjohtajaa teititeltiin ja puhuteltiin johtajaksi. Minäkin olin aloittaessani neiti Leppä ja pian sitten rouva Ukkonen. Tästä muistan johtajan minulle vitsailleen, että tuleeko minusta nyt Leppä-Ukkonen ja mentyäni naimisiin Ukkosen kanssa hän kyseli joko me olemme riidelleet.

Työhuoneestani muistan kertolaskukoneen. Se oli hauska kone. Koneesta valittiin kerrottava luku ja kammesta pyöritettiin niin monta kertaa, jolla kyseinen luku piti kertoa. Aluksi en meinannut uskoa, että se laskee oikein ja tarkistin vielä kynällä laskien tulon, joka pian todisti, että kyllä se oikein laski. Pekan Leipä oli aloittaessani toiminut neljä vuotta. Pekka Mussalo oli ostanut Manelin vanhan leipomon Heinolasta, jossa leipomista jatkettiin, kunnes uusi leipomo Villenkadulle valmistui. Kun tulin Pekan Leipään, Manelin leipomossa Torikatu 6:ssa ei enää leivottu, mutta asiakkaiden suosima myymälä, nykyisen Helmi-pankin paikalla, toimi edelleen. Vuonna 1972 rakennukset purettiin ja idyllinen Manelin pihapiiri jäi vain muistoihin.

Konttorityötä ei 60-luvun lopussa ollut vielä paljon. Tehtäviini kuuluikin konttorityön lisäksi lasten kaitsemista, ruuan laittoa ja siivousta. Tein myös vapaapäivien sijaisuuksia Rajakadun Konditoria-Kahvilassa ja vähän myöhemmin avatussa toisessa Konditoria-Kahvilassa Kauppakatu 16:ssa. Olin myös kiireapulaisena siinä entisen Manelin tiloissa toimineessa Pekan Leivän Konditoria-Myymälässä, jota kutsuttiin edelleen Manelin myymäläksi. Aluksi työtä tehtiin kuutena päivänä viikossa, viikkotyöaika oli 48 tuntia.

Manelin myymälästä käsin hoidettiin asiakkaiden tilaukset. Tilauskaavakkeena toimi iso pahvilevy, johon oli vaakasuuntaan kirjoitettu vakituisten asiakkaiden nimet ja pystysuuntaan tavallisimpien tuotteiden nimet. Tälle pahville Tyyne, joka tilaukset hoiti merkitsi lyijykynällä kunkin asiakkaan tilaaman määrän omalle rivilleen. Kun kaikille asiakkaille oli soitettu, laskettiin rivit tuotteittain yhteen ja saatiin seuraavalle aamulle työlista, jonka mukaan leipurit leipoivat. Samat luvut kirjoitettiin asiakkaittain kalkkeeripaperia käyttäen lähetyslistalle, jonka mukaan taas pakkaajat pakkasivat ja tuotteet jaettiin asiakkaille. Toinen osa listasta tuli konttorille laskutusta varten. Pahvi pyyhittiin ja seuraavana päivänä tehtiin sama uudelleen.

Toimitusjohtaja Pekka Mussalo hoiti aluksi itse osan leipien jakelusta. Kun Pekan Leipää tänä päivänä kauimmin palvellut, aluksi munkinpaistajana toiminut Mikko Ojala tuli siihen ikään, että hän sai ajokortin, tuli hänestä Pekan Leivälle luotettava autonkuljettaja.

Muistan saaneeni johtajalta tunnustusta, kun ehdotin, että hankittaisiin toinen taylorix-lauta. Sen avulla päivittäiset tilaukset voitiin merkitä suoraan lähetyslistalle ja leivontamäärät voitiin laskea yhteen suoraan lähetteiltä ns. yhteenvetolistalle. Näin pahville merkitsemisen vaihe jäi pois. Samanlaista lautaa käytettiin laskutuksessa, kun asiakkaan laskutusjakson aikana tilaamat määrät laskettiin tuotteittain yhteen. Myyntireskontra hoidettiin reskontrakorteilla. Jokaisella asiakkaalla oli oma korttinsa, jolle merkittiin asiakkaalle lähetettyjen laskujen tiedot ja samoin asiakkaalta tulleet suoritukset. Saldo kertoi erotuksen.

Pekan Leipä oli nopeasti kasvava yritys. Toimitusjohtaja hoiti aluksi itse palkkojen laskennan, mutta pian hän siirsi sen minulle. Lautaa siinäkin tarvittiin. Palkkaerittelyarkit kiinnitettiin kaksipuolisen kalkkeeripaperin kanssa laudan vasempaan sivuun. Jokaisella työntekijällä oli oma palkkakortti, joka laitettiin päällimmäiseksi ja josta luvut jäljentyivät alimmaisille papereille. Alimmainen paperi oli valmiiksi liuskoitettu, niin että kullekin palkansaajalle tuli oma rivinsä, joka irrotettiin hänelle tilinauhaksi ja palkkakortilla ja päällimmäisessä paperissa olevat tiedot jäivät työnantajalle. Palkasta pidätettyjen verojen summalla ostettiin veromerkkejä, jotka liimattiin verokirjaan. Vuoden loputtua näistä tiedoista koottiin tiedot verottajaa varten ja täytettiin palkansaajan verokirja. Joskus kävi ennakontarkastaja Paavilainen katsomassa, että kaikki oli asianmukaisesti suoritettu. 

Toukokuun alussa 1969 avattiin Kauppakadun varrelle Pekan Leivän toinen Konditoria-Kahvila. Alettiin puhua kahvila I:stä ja kahvila II:sta. Samana vuonna Heinolaan valmistui Heinola Market uudentyyppinen tavaratalo, joka nykyisin tunnetaan Poppelina. Sieltä liikkeenharjoittajat saivat omat myyntitilat yhteisen katon alta, vain myyntitiskit ja käytävät erottivat liikkeet toisistaan. Pekan Leipäkin avasi sinne joulukuussa 1969 oman ’Marketin Myymälän’. Olin ensimmäisinä avajaispäivinä siellä Laura Snellmanin apuna myymässä. Näihin talon yhteisiin avajaisiin oli kutsuttu julkkikset Teija Sopanen ja Heikki Kahila. En muista miten he siellä esiintyivät, mutta Teija osti minulta ison hiivaleivän ja kertoi, että ”se on niin hyvää, mutta lihottavaa.”

Hintasäännöstely oli tuolloin vielä voimassa ja hintatarkastaja Muinonen kävi ajoittain tarkastamassa hinnat. Ainakin reikäleipä, ranskanleipä ja voipulla kuuluivat hintasäännöstelyn piiriin. Kilpailua ei vielä alkuvuosina paljoa ollut. Mainontaa ja tarjousmyyntiä oli vähäisessä määrin. Pekka Mussalo oli itse omana hyväntuulisena persoonanaan Pekan Leivän paras mainos. Hän oli synnynnäinen yrittäjä. Jos joskus jotain erimielisyyttä tuli, se selvitettiin, eikä sitä enää sen jälkeen muisteltu. Monet heinolalaiset muistavat hänet varmasti vieläkin, sillä hänellä oli aina jotain ystävällistä sanottavaa. Ystäviä hänellä oli laidasta laitaan, tuskin kenenkään suussa Pekan Leipä maistui karvaalta, sen vuoksi, että johtaja olisi kohdellut häntä huonosti. Ja kyllähän se leipäkin maistui.

Vuoteen 1975 saakka konttorihuone oli toimitusjohtajan perheen asunnossa, ensin Kymenkartanonkadun ja sitten Tuokkostien osoitteessa. Vuonna 1975 Pekan Leipä vuokrasi Kauppakatu 16:sta, ns. Sirenin talon yläkerrasta hienot toimistotilat. Muistan sanoneeni toimitusjohtajalle, että ” täällähän minä olen niin kuin seitsemännessä taivaassa,” niin upealta se tuntui. Työtä oli nyt jo niin paljon, että sain olla kokopäiväinen toimistotyöntekijä. Asiakkaita ja työntekijöitä oli tullut kaiken aikaa lisää. Tänne toimistoon hankittiin uusi valtavan iso elektroninen laskukone, jolla voi laskea kerto- ja jakolaskuja ja jossa oli muisti. Täällä tein työtä helmikuulle 1980 saakka, jolloin uudet toimistotilat leipomon yhteyteen Villenkadulle valmistuivat.

Heinolassa aikaisemmin toimineet Paalasen ja Salon leipomot lopettivat vähitellen toimintansa, samoin kirkonkylässä toiminut Helenan Leipä. Pekan Leipä leipoi vanhassa Salon leipomossa vielä vähän aikaa, sen jälkeen, kun tuli tuhosi vasta laajennetun Pekan Leivän leipomon. Tulipalo oli elokuun lopussa 1981 ja helmikuussa 1982 leivottiin jo uudessa leipomossa. Samaan rakennukseen vasta valmistuneet toimisto ja myymälätilat säästyivät palolta. Pekka Mussalon peräänantamattomuutta ja vahvaa yrittäjähenkeä osoitti uuden leipomon nopea valmistuminenkin.

Olimme käyneet toimitusjohtajan kanssa Kouvolassa katsomassa eräänlaista laskutuskonetta, joka oli jonkinlainen tietokoneen esiaste. Emme kuitenkaan täysin vakuuttuneet sen hyödyllisyydestä ja tehokkaamman tietokoneen hankinta siinteli mielessä. Se oli kesällä 1981, kun uudelle toimistolle sitten hankittiin ensimmäinen tietokone. Työnteko muuttui paljon. Tilaukset siirtyivät toimistolla hoidettaviksi ja ne ’näpöteltiin’ suoraan tietokantaan. Sieltä tulivat valmistusraportit leipureille ja lähetyslistat pakkaajille, samoin kun laskutuskin hoitui näin ’automaattisesti.’ Varmistukset tehtiin isoille ’lerpuksi’ kutsutuille levyille. Oli otettu kehityksessä iso harppaus eteenpäin, vaikka tämä ensimmäinen kone vaihtuikin melko nopeasti uusiin nopeampiin koneisiin. Silloin tilausmyyjäkin sai oman päätteen huoneeseensa ja laskutustiedot siirtyivät myös reskontraan.

Tuotteita alkoi mennä yhä enemmän valmiiksi pakattuina, toisin kuin alkuvuosina, jolloin lähes kaikki tuotteet toimitettiin asiakkaille pakkaamattomina. Tuli päällysmerkintälaki ja erilaisia koneita oli kehitelty tuote-etikettien valmistamista varten. Erityisesti mieleen on jäänyt laite, joka jäljensi vedellä kostutetulle kortille kirjoituskoneella kirjoitetun tekstin tarrapaperille. Usein tieto valmistusaineista ja hinnasta, vähittäishinta merkittiin silloin myös etikettiin, tuli viime tingassa toimistolle. Kiire oli kova kun pakkaaja odotti oven suulla, että tarroja saatiin tehtyä sen verran, että hän pääsi jatkamaan työtään. Toisessa tarrakoneessa käytettiin värejä. Jokaisella tuotteella oli oma laattansa, jossa oli tuoteseloste ja hinta, sekä kaunis koristelu reunoilla. Painaminen tapahtui eri tuotteissa eri värejä käyttäen. Hinnat muuttuivat usein ja uudet laatat tulivat Saksasta, ne olivat hyvin kalliita ja säästöä syntyi, jos pystyi yhdistelemään vanhoista hintatiedoista numeroita uuden hinnan mukaiseksi ja liittämään ne laattaan vanhan hinnan tilalle.

Hintojen tiheään muuttumiseen toi osansa arvonlisäveroprosentin vaihtelut. Silloin liikevaihtoveroksi sanottu vero muuttui ensin muistaakseni 11%:sta 14:ään prosenttiin ja sitten elintarvikkeiden osalta 17:ään % ja muiden hyödykkeiden osalta 22%. Kerran muistan ruisjauhoja sisältävien tuotteiden hintoja alennetun. Uusien hinnastojen laskeminen ja kirjoittaminen ennen tietokoneaikaa oli työlästä. Hinnasto kirjoitettiin kirjoituskoneella ja vietiin Heinolan Lomakepainoon painettavaksi ohuelle kartongille, niin monena kappaleena, kun niitä asiakkaille jaettavaksi tarvittiin. Reikäleipä maksoi alkuaikoina muistaakseni 37 penniä.

Palkanlaskenta siirrettiin atk:lla tehtäväksi vuoden 1982 syksyllä. Vähän myöhemmin hankittiin myös pankkiyhteysohjelma, jonka avulla laskujen maksaminen hoitui kätevästi ja myyntireskontrankin hoitoa se helpotti. Niin leipomo-, palkka- kuin pankkiohjelmatkin kehittyivät koko ajan ja sen myötä myös työtavat muuttuivat. Tietokoneet tulivat nopeammiksi ja tehokkaimmiksi ja se kehityshän jatkuu yhä.

Toimitusjohtaja Pekka Mussalon työsarka Pekan Leivässä päättyi hänen poismenoonsa syyskuun 20 päivänä 1990, 26 ja puoli vuotta kestäneen yrittäjyyden jälkeen. Hänen poikansa Arto Mussalo on toiminut Pekan Leivän toimitusjohtajana siitä eteenpäin. Tämä oli kuvaus minun Heinolastani Pekka Mussalon aikakaudella.


kukat