Siltojen kaupungin
kotiseutuyhdistys
itäisessä Hämeessä
HEINOLA-SEURA
Heinolan vaakuna
Etusivu
 
Ajankohtaista
 
Aloitteet
 
Galleria
 
Hakemisto
 
Hallinto
 
Historia
 
Juhlat
 
Julkaisut
 
Linkkisivu
 
Tarinatupa
 
Tietovakka
 
Toiminta
  
Eino K. Nurminen:
 
Minun Heinolani
 
”Tosi kauniilla paikalla tämä Heinola”

Vesasen puukaasulinjuri tuli Savontielle ja ympäristö alkoi näyttää kaupungilta, niin kuin olin kaupungin kuvissa ja mielikuvissa nähnyt. Eno rassasi jo piippuaan, hän ei ollut halunnut mennä perälle tupakkakoppiin ja pitkä matka Hartolasta alkoi koetella kovasti piiputtelevan miehen kärsivällisyyttä.

Linjuri nousi Varjonmäelle, vasemmalla näin ison kuusen, siitä oli Heinolassa ennen asunut naapurini kertonut minulle kuvaillessaan kaupunkia. Linjuri pysähtyi torin laitaan ja osa täpötäydestä matkustajajoukosta reppuineen, pusseineen ja koreineen purkautui linjurista ulos, loput, etupäässä sotilaat jatkoivat asemalle.

Olin 14-vuotias, ensi kertaa kaupungissa ja intoa täynnä. Huhtikuu oli lopuillaan 1942, aurinko lämmitti mukavasti ja joistakin ränneistä lirisi vielä vesi kadulle. Torin kulmassa näkyi Maneliuksen kahvilan ikkuna, paikasta oli kerrottu, että siellä kuulemma aikuiset miehet saivat ostaa ryypyn, ja kahvin (korvikkeen) kanssa tarjotut leivokset olivat niin hyviä, että maku säilyi muistissa koko elämän.

Sellaisia juttuja kaupungissa kävijät olivat kertoneet ja halusin maistaa itse näitä herkkuja, kun makean syönnin kokemukset meillä köyhillä maalaisilla rajoittuivat jouluvehnäseen, pääsiäismämmiin ja Hartolan Saxbergin kahvilan markkinamunkkiin. Ei ollut lapsilla ”karkkipäiviä” silloin.

Me enon kanssa halusimme katsella hieman kaupunkia ennen, kun jatkoimme matkaa junalla Helsinkiin. Erittäinkin halusin nähdä sen mahtavan rautatiesillan, jota ryssät olivat yrittäneet pommittaa alas Kymijokeen vajaa vuosi takaperin.

Koulusta päästyä olin aamulla juhannuksen jälkeisenä päivänä Kalhon joella tukinuitossa vähän samanikäisten kavereitten kanssa, kun yhtäkkiä etelästä alkoi kuulua jyminää. Kummaa kumahtelua luultiin ukkoseksi. Joku vanhempi mies liittyi joukkoomme kuuntelemaan jyminää ja valisti, että tuo ei kuulosta ukkoselta, on niin kuin pommituksen ääni talvisodassa.

Myöhemmin aamupäivällä jyminä uusiintui, ja päivän mittaan kuultiin, että mies oli oikeassa, Heinolaa ja Suomea oli pommitettu, sota oli alkanut taas. Pommituksen tuhon jäljet näkyivät vielä kaupungin keskustassa, mutta Maneliuksen kahvila oli säilynyt pienin vahingoin ja sinne suuntasimme nyt askeleemme.

Eno olisi halunnut oluen, mutta minua ei sille puolelle laskettu tyytyi hänkin korvikkeeseen ja latasi piippunsa. Hän tilasi munkin korvikkeen lisukkeeksi, mutta minä en munkkiin tyytynyt, halusin jotain parempaa, olin ollut tukkijoella ja peltotöissä koko edellisen kesän, propsi- ja halkometsässä läpi lumisen talven, niin rahaa oli säästynyt hiukan yli matkalipun.

Päätin törsätä ja tilasin kalliin Napoleonin tortun. Lehikäisen leivoksen valkoista sokeripintaa halkoi tumma teräväkulmainen suklaaviiva ja sen sisässä oli jotakin makeaa paksua velliä. Oli mitä oli, mutta se maistui vallan mainiolta.

Mustaan pukeutunut nätti tarjoilijatyttö pieni valkoinen essu edessä ja saman värinen otsaliina päässä hymyili maalaispojalle ja takertui, niin kuin Napoleonin torttukin, tämän muistiin. Jostain syystä tytöistä oli tullut aika äkkiä hyvin mielenkiintoista katseltavaa.
 
Eno, Kalle Nurmi (alias Charles Mattson), hörppi korvikkeensa äänekkäästi ja täytti sitten käyrävarsipiippunsa Kalhon kartanon muonamieheltä ostamallaan kessulla. Eno kertoi, miten hän vuosisadan alkukymmenellä 16-vuotiaana oli kävellyt ja tullut joitakin pätkiä myös jonkun kärryillä Kuivajärveltä Heinolaan.

Heinola oli silloin vielä ilman rautatietä ja vielä nykyistä pienempi pikku kaupunki, jonka elämää värittivät venäläinen ”kasakka-varuskunta” ja yläluokkaa palveleva kylpylä.

Eno oli matkustanut laivalla Lahteen, sieltä Helsinkiin ja maailman merille. Yli 25 vuotta mies oli ollut tietämättömillä ja sitten, yllättäen, ilmestynyt syksyllä 1939 Australiasta Helsinkiin ja siskonsa ovelle. Sota oli estänyt miehen paluun ja kaupungin ruokapula oli ajanut hänet kotipitäjään, toisen siskon, äitini luokse Hartolaan.

Me kävelimme rantaan ja katselimme upeaa rautatiesiltaa pommitetun talon rauniolta. Oli se ihme, että siltaan ei osunut, eno mutisi enemmän itselleen, kun minulle. Minä ihmettelin myös Kymijokea, se oli toista, kun Tainionvirta, vaikka sekin on leveä. Kerroin myös enolle, että mahtavaa siltaa pitkin joen yli johtavaa rautatietä oli suunniteltu jatkaa Jyväskylään ja ehkä Mikkeliinkin ja että hanketta ajamaan oli lähetetty lähetystö eduskuntaan, mutta yritys ei ollut onnistunut, ja nyt kaikki suunnitelmat oli tyssännyt sota.

”Tämä on tosi kauniilla paikalla tämä Heinola vallankin sellaisen silmään, joka on nähnyt paljon kuivaa ja karua erämaata. Vahinko, että en ehtinyt tutustua kaupunkiin koskaan”, jutteli eno ja katseli isoja puita rannassa. ”Nuo muistuttavat melkein Australian eukalyptuspuita.”

Kaupungissa olisi ollut katselemista ensikertalaiselle, mutta meidän piti jatkaa matkaa ja niin kysyimme vastaantulijalta tietä asemalle. Sinne olikin hyvän matkaa kävellä, eno ei ollut mikään kävelijä, vuosikausia Erickssonin purjelaivoissa seilanneen kävelyyn oli jäänyt pysyvästi merimiehen ”vaappu”, mutta asemalle päästiin ajoissa.

Asema vilisi ihmisistä, pääosin lomalle tulleista ja palaavista sotilaista. Minä kävin katsomassa valtavan kokoista veturia, joka pihahteli tuon tuostakin kuin äkeissään. Sen takaosassa oli iso puupino. Vaikka olisi minun hakkaamiani motteja tuolla, ajattelin, olin talvella hakannut halkoja VR:lle.

Me saimme ikkunapaikat viimeisestä vaunusta. Katselin ikkunasta, miten pari solttua ryyppäsi manttelin kaulukset pystyssä pöytäviinapullosta ja vilkuili kauempana seisovaa sotapoliisiparia. Poliisit näkivät ja ryntäsivät solttujen luo. Silloin jermu tyrkkäsi tyhjän pullon poliisin käteen ja molemmat hyppäsivät jo liikkuvaan junaan. Toinen poliiseista yritti nousta perässä, mutta ote irtosi kaiteesta ja mies oli vähällä vieriä junan alle. Sotilaat nauroivat pirullisesti ja lähtivät nopeasti junan etuosaan. Vaunullinen matkustajia ihmetteli tapausta ikkunasta. Junan vauhti kiihtyi, ja vain hetken ehdin ihailla Kymijokea ja kaupunkia junan ikkunasta korkealta sillalta.

Vuosikymmeniin en käynyt Heinolassa kuin läpikulkumatkoilla. Mutta nyt uutena heinolalaisena olen asunut täällä kolmatta vuotta. Kaupunki on kasvanut ja muuttunut, mutta ihmettelen usein, että onko tämä kaunis kaupunki todella käyttänyt edes osaa mahdollisuuksistaan?

Miksi upea rautatiesilta jäi sillanpääasemaksi; miksi viimeisten kymmenien vuosien aikana rataa jatkettu Jyväskylään ja Mikkeliin, että nopeat pendoliinijunat voisivat huristaa itään ja pohjoiseen ja tuoda turistiryhmiä kaupunkiin. Ja ainakin Tähtisillalta pitäisi avata kunnon tieyhteys kaupunkiin, nyt sieltä ei pääse kuin polkupyörällä.

Miksi Reumaa ei kehitetä maailman terveysorganisaatioiden ja lääketeollisuuden seminaari- ja virkistyskeskukseksi; tehdä yhteistyötä Vierumäen kanssa tennis- ja golfkentistä; viedä kalastusretkille pitkin Kymenvirtaa kumpaankin suuntaan, tai korpiin marja- ja sieniretkille, tai ehkäpä vaan samoamaan.

Ja jos oikein rohkeita oltaisiin ja jotenkin laki sen sallisi, Reuman yhteyteen voisi rakentaa ”suljetun casinon”, niin kaupungin rahahuolet loppuisivat.

Lintutarhaa pitäisi ehdottomasti vaan parantaa, nostaa kansainväliseen tasoon ja hankkia sinne enemmän upeita lintuja. Vaikka jokin ”julkkis” kukkometso hyvän tarinan kanssa, esimerkiksi sellainen uros, joka vuosia sitten yritti polkea hölkkääjiä Kirveskosken tiellä. Tietenkin kukolle ratoksi pitäisi hommata myös terhakka ”koppelo” ja nimetä pariskunta supisuomalaisittain vaikka ”Hermanniksi ja Miinaksi”.

Heinola on hyvä paikka maailmassa, sen tietää moni. Muttei tarpeeksi moni. Joutavat naukumiset ja negatiiviset riipat pitäisi heittää Kymeen. Kaupungin tulevaisuuden visioita ei pidä peittää liian tummilla aurinkolaseilla, kun rautatiesillalta tai kaupungintalolta muuttuvaa maailmaa katselee.
 

kukat