VIREYTTÄ VIHREÄSTÄ - HEINOLASSA PIHAKILPAILU
 

Valtakunnallinen vihervuosi meneillään, Heinolalla vihreät keuhkot

 


Oheiset kuvat on otettu edellisten pihakilpailujen palkituista pihoista.


Heinolan kaupunki viettää valtakunnallista Vihervuotta 2008 järjestämällä


PIHAKILPAILUN


Pihoja palkitaan seuraavissa sarjoissa:

  • alle 5 vuotta vanhat omakotitalopihat
  • yli 5 vuotta vanhat omakotitalopihat
  • rivi- ja kerrostalopihat
  • maalaistalojen pihat
  • liike-, toimisto- ja teollisuuskiinteistöjen pihat

Erikoissarjassa voidaan lisäksi palkita mm. luonnonpihoja.

 

Ilmoita oma, naapurisi tai tuttavasi piha mukaan pihakilpailuun osoitteella Heinolan kaupungin ympäristötoimisto, Reumantie 2B, 18100 Heinola tai puh. 849 4268  tai sähköpostilla sinikka.koikkalainen@heinola.fi 19.6.2008 klo 12 mennessä.

 

Heinolan kaupunki

Pihakilpailun palkintoraati

Mukana myös Heinola-Seura

 

Vihervuosi 2008

Ympäristöministeriö on nimennyt vuoden 2008 Valtakunnalliseksi Vihervuodeksi. Vihervuotta vietetään nyt neljättä kertaa. Aiemmin Vihervuotta on vietetty vuosina 1985, 1995 ja 2000.

Vihervuoden suojelijana on tasavallan presidentti Tarja Halonen.

Vuoden tavoitteena on herättää sekä yksityisten ihmisten että yritysten ja yhteisöjen kiinnostus viherympäristöihin, niiden kehittämiseen ja vaalimiseen.

Vihervuoden tunnuslauseena on ”Vireyttä vihreästä - vihervuosi 2008”.

Vuodelle on asetettu kolme teema-aluetta:

  • Viheralueet ja pihat viihtyisiksi kaikille
  • Ympäristökasvatus elävään käytäntöön
  • Liiku terveemmäksi ja ulkoile

Vihervuoden avasi Tampereella 14. helmikuuta 2008 ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.


Avauspuheenvuorossaan hän kertoi vuoden kolmen teema-alueen sisällöistä seuraavaa:


Vihreät arvot

”Vihervuoden yhteydessä puhutaan usein "vihreistä arvoista". Jokaisella meistä on oma käsityksemme siitä, mitä ja millaisia nämä arvot ovat. Mieleen tulevat puhdas luonto, luonnonläheisyys, kukat ja metsät, purot, lammet ja rannat, eläimet, puutarhat ja puistot. Kukin määrittelee vihreyden omista kokemuksistaan käsin. Ja kaikki ovat yhtä oikeassa.

Viheralueet ja pihat viihtyisiksi kaikille

Vihervuonna 2008 näitä arvoja pyritään korostamaan erityisesti kolmella teemalla, joista ensimmäinen on "Viheralueet ja pihat viihtyisiksi kaikille". Viihtyisyyden lisäksi esiin nousevat esteettisyys, turvallisuus ja käytännöllisyys. Myös esteettömyys tulee ottaa huomioon viheralueita suunniteltaessa. Luonto kuuluu kaikille.

Vihervuoden aikana järjestetään lukuisia pihakilpailuja asuinalueiden viihtyisyyden merkityksen lisäämiseksi. Ne ovat esimerkkejä yhtä lailla asunto-osakeyhtiöille, suurille yleishyödyllisille rakennuttajille kuin omakotitalojen omistajille. Kaikilla on mahdollisuus kohentaa jokapäiväistä elinympäristöään.

Ympäristökasvatus elävään käytäntöön

Toinen vuoden teema kuuluu "Ympäristökasvatus elävään käytäntöön". Kysymyksessä on ekologinen kasvatus ja ympäristötietoisuuden herättäminen. Matka kohti ympäristövastuullista elämäntapaa alkaa myönteisistä luontokokemuksista. Mitä nuorempana näitä kokemuksia hankitaan, sen parempi, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä.

Luontosuhde on tunnetta, tietoa ja toimintaa. Kun elämäntavan perustana on hyvä luontosuhde, ei ympäristöä säästävien valintojen tekeminen ole pakkoa, vaan haluamista. Siksi ympäristökasvatus on erityisen tärkeää. Luontosuhdetta ei voi tyrkyttää toiselle, vaan jokaisen on rakennettava se itse. Rakennusaineina toimivat omat kokemukset ja pohdinnat.

Liiku terveemmäksi ja ulkoile

Kolmas Vihervuoden teema on "Liiku terveemmäksi ja ulkoile”. Viherympäristö luo edellytyksiä terveellisille elämäntavoille. Liikunta on siinä eräs keskeinen tekijä. Mielestäni liikkumaan pitää päästä lähellä kunkin asuinpaikkaa. Viheralueet ja luontopolut ovat terveyskasvatuksen hyviä ympäristöjä. Näitä tulisi olla kohtuullisen lähellä, asutaanpa sitten suuremmassa kaupungissa tai pienessä yhteisössä.

Ulkona viihtyisässä ympäristössä ja luonnossa liikuttaessa saadaan paitsi fyysisen kunnon kohennusta myös henkisen puolen latausta. Minnepä kiireisen päivän huolet ja murheet paremmin unohtuisivat kuin luonnossa liikkuessa ja vaikkapa lintujen pesintäpuuhia tarkkaillessa!

Ympäristön vihreydellä on monia terveydellisiä vaikutuksia. Kasvillisuus vähentää saasteita ja melua. Siten se vaikuttaa viihtyisyyden lisäksi ilmanlaatuun…”