4

Siltojen kaupungin
kotiseutuyhdistys
itäisessä Hämeessä
HEINOLA-SEURA
Heinolan vaakuna

Etusivu

Ajankohtaista

Aloitteet

Galleria

Hakemisto

Hallinto

Historia

Juhlat

Julkaisut

Linkkisivu

Tarinatupa

Tietovakka

Toiminta


Heinola-Seuran logo

Heinola-Seura ry

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2020

”Heinola-Seura on jokaisen heinolalaisen asialla”



”Kotiseututyö parhaimmillaan on lähitekemistä, lähiosallistumista, lähivälittämistä, kuulumista paikkaan ja yhteisöön. Kotiseututoiminta on arvokasta perinnetyötä, mutta se on ensiarvoista työtä koko yhteiskunnan hyvinvoinnin vahvistamisessa.”

YLEISTÄ Vuosi 2020 oli Heinola-Seuran 35. toimintavuosi. Hyvin alkanut toimintavuosi katkesi kuitenkin koronarajoituksiin, jotka erikoisesti koskivat kevään, syksyn ja joulun seudun yleisötapahtumia. Kiellot rajoittivat kaikkien muidenkin yhteisöjen toimintoja.
     Kesän alun Suvivirsi -laulajaiset, Kesäasukkaiden toritapaaminen ja jokakesäinen risteily Lahti-Heinola jäivät toteuttamatta. Samoin jäi alkusyksystä toteuttamatta Alatorin toripäivä vanhan pumppukaivon luona sekä kaikki perinteiset joulun aikaan sijoittuneet tapahtumat.

HALLINTO Seuran puheenjohtajana on toiminut Kalevi Peltola, johtokunnan jäseninä: Mikko Hallikas, Matti Kirves, Terhi Pietiläinen, Olavi Rainio, Raija Saarela, Anna Tiainen ja Juha Tuukkanen. Joanna Vartiainen/Sihteeripalvelu Iibis on vastannut seuran tilien kirjanpidosta. Toimintaa tarkastivat Matti Halme ja Harri Antinranta, varalla Asko Alho. Seuran johtokunta on kokoontunut 3 kertaa. Johtokunnalla on ollut jatkuva sähköpostiyhteys toiminnan päivittäisessä hoidossa.

JÄSENET Seura ei kerännyt vuoden 2020 jäsenmaksua ollenkaan. Alkuvuoden jäsentiedote julkaistiin vain seuran kotisivuilla.
     Seura menetti vuoden aikana jäsenistöstään kolme tärkeää vaikuttajaa: perustaja- ja kunniajäsenensä Maija Kippolan ja kunniajäsenensä ja kaikkien toimintavuosien tilintarkastajansa Pertti Salevan sekä historioitsija Matti Aallon, kolmen postikorttikirjan päätoimittajan. ”Rakkaus ja kiintymys kotiseutuun kuuluu ihmiselämän rikkauksiin” on ”Virvan” jättämä ajatus
kotiseututyöhön.

TALOUS Seuran talous on pysynyt vuosien aikana vakaalla pohjalla jäsenmaksutuloista, kirjojen myynnistä ja erilaisten tapahtumien myyntiaktiviteeteistä saaduilla tuloilla.
     Kolmannen postikorttikirjan toimittaminen ja ilmestyminen vuoden 2019 joulun alla oli tärkeä saavutus tässä tilanteessa seuran talouden kannalta. Seuran nykyinen taloustilanne antoi mahdollisuuden kirjan painattamiseen ilman ulkopuolista rahoitusta.

YLEISET SÄÄNTÖMÄÄRÄISET KOKOUKSET

Yhdistetty kevät- ja syykokous Kristiinakodin kerhohuoneessa 26.11.2020.

Koronapandemiasta johtuen kevätkokousta ei voitu järjestää maaliskuussa. Yhteinen kevät- ja syyskokous järjestettiin varotoimenpitein marraskuussa. Kokouksessa hyväksyttiin kiitoksin monipuolisesta toimintavuodesta 2019 kertova toimintakertomus ja tilit.
     ”Vuosi oli kaupungin 180-vuotisjuhlavuosi ja otollinen vuosi seuralle, hyvä maaperä kertoa omasta kotikaupungistamme, omaksua tietoa sen menneistä vuosista ja syventää suhdettamme juuriimme. Kolmannen postikorttikirjan ilmestyminen jouluksi oli hieno päätös vuodelle. Teos oli seuran kahdeksas kotiseutukirja. Myös yhteistyö Virran Vekarat -koululaislehden kanssa oli seuralle mieluisa tehtävä,” kertoi seuran puheenjohtaja Kalevi Peltola alkupuheenvuorossaan.
     Kokous hyväksyi myös ehdollisen toimintasuunnitelman vuodelle 2021. Sen toteuttamismahdollisuudesta keskusteltiin. Seura viettää seuraavana vuonna Uuno Kailaan syntymän 120-vuotisjuhlavuotta, jonka ohjelma täydentää seuran muuta toimintaa. Vuoden teemana on Heinolasta Kailaan kaupunki. Vuoden järjestelyissä ovat mukana Heinolan kulttuuritoimisto, museo ja kirjasto, Heinolan kansalaisopisto sekä Heinolan muutkin yhdistykset omilla ohjelmillaan.
     Kokouksen puheenjohtajana toimi Harri Antinranta ja sihteerinä seuran sihteeri Matti Kirves.
Hänet valittiin myös seuran uudeksi puheenjohtajaksi. Vuodesta 2006 seuran puheenjohtajana toiminut Kalevi Peltola jatkaa vielä johtokunnassa.
     Muiksi vastuunkantajiksi johtokuntaan valittiin Mikko Hallikas, Terhi Pietiläinen, Olavi Rainio, Raija Saarela, Anna Tiainen ja Juha Tuukkanen.
     Harri Antinranta kertoi kokouksessa omakohtaisia muistoja vuodesta 2000, jolloin Heinolan kaupungin aloitteesta WSOY julkaisi uuden Uuno Kailas -teoksen, Palava laulu, valitut runot. Kirja esittelee Kailaan kouluajan Heinolaa, koulutovereita ja tärkeitä opettajia sekä Helsingin-vuosilta tärkeää Tulenkantajien kirjailija- ja taiteilijapiiriä. Kirjan alussa on filosofian tohtori Pertti Lassilan ansiokas 20 sivun mittainen esipuhe, josta on apua kirjan monen runon tulkinnassa. Kaupunki sponsoroi hanketta osallistumalla valmisteluun ja ostamalla osan painoksesta.

SEURAN VARSINAISTA TOIMINTAA VUODEN AIKANA JA MUKANAOLOA
ERILAISISSA YHTEISTYÖTAPAHTUMISSA

Heinolan XIII Kotiseutupäivä, Allin päivä 31.1.2020 Wanhassa pappilassa.

”Heinolan kotiseutupäivän tarkoituksena on alusta alkaen ollut muistuttaa meille heinolalaisille oman asuinpaikkamme, kotikaupunkimme tärkeästä merkityksestä omaan elämäämme. Mitä enemmän meillä on tietoa kotiseudustamme, kotikaupungistamme, sitä syvempi ja sitovampi on suhteemme siihen. Kotiseudulla on kaikkialla erityinen asema ihmisten sydämissä. Kotiseutu on jotain, jota oppii aikojen kuluessa paremmin arvostamaan. Paluumuuttajat ovat siitä hyvä esimerkki. Kotiseutupäivän vietossa on tärkeää asukkaiden kotiseutukiintymyksen kasvattaminen sekä yhteisöllisyyden ja yhteishengen lisääminen,” lausui seuran puheenjohtaja Kalevi Peltola alkupuheenvuorossaan.
     Kotiseutujuhlan monipuolisen ohjelman lisäksi jaettiin perinteiset hopeiset kotiseututyön ansiomerkit kahdelle kotiseututyössä ansioituneelle, kirjastoautonkuljettaja Pekka Rautkoskelle ja sosiaalineuvos Mauno Kuuselalle. Rautkoskelle vuosikymmenien työstä Paasonkylän yhteisön hyväksi, vaikuttajana, tutkijana ja kylän historian muistiin merkitsijänä ja useamman erilaisen kylähistorian kirjoittajana. Kuuselalle tunnustuksena hänen kotiseudullisista ansioistaan tunnettuna kotiseuturakkaana ja kulttuuriystävällisenä vaikuttajana, joka on pitänyt huolta siitä, että esimerkiksi Heinolan ruutukaavan historiallinen ydinmiljöö säilyy koskemattomana ja toimivana. Kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen ja kaupunkikuvatoimikunnan puheenjohtajana toimiminen on mahdollistanut työn onnistumisen. Kiitossanoissaan Mauno Kuusela korosti sitä, että jokainen kaupunkilainen voi omassa elämässään tehdä kotiseututyötä.
      Heinola-Seura on vuodesta 2008 jakanut Suomen Kotiseutuliiton myöntämää kotiseudun ansiomerkkiä, hopeisia ja kultaisia kiitokseksi työstä kotikaupungin hyväksi kaikkiaan 29.
     Seuran viimeisin kotiseututeos ilmestyi muutamaa päivää ennen joulua. Silloin ei ehditty pitää teokselle omaa julkistamistilaisuutta. Kirjan julkistus tapahtui tässä tilaisuudessa, koska teos on myös Heinola-Seuran alkavan 35-vuotistoimintakauden juhlakirja.
Puheenjohtaja osoitti kiitokset kirjan päätoimittajille Matti Aallolle ja Rauno Endenille sekä kaikille kirjaan postikortteja luovuttaneille: ”Heinola-Seura siirtää heinolalaisuutta sukupolvelta toiselle. Siinä työssä kahdeksan omaa, paikkakunnan elämään juurtuvaa kotiseutukirjaa rakentavat pysyviä siltoja sukupolvien välille. Kotiseutuhistoriaan perehtyminen avaa tuoreita näkökulmia ja opettaa uutta tutusta seudusta.”
      ”Hyvästit puukaupunki Heinolalle” on Heinola vanhoissa postikorteissa -trilogian päätöskirja. Se on laadittu Heinolan kaupungin 180-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Kirjan välittämänä Heinola-Seura sekä toimittamisessa mukana olleet keräilijät ja muut asiantuntijat haluavat ilmaista kiintymyksensä kotikaupunkiinsa ja toivottaa sille uusiksi vuosikymmeniksi onnea ja menestystä Itä-Hämeen helmenä.
     Kotiseutupäivää vietettiin pappilan juhlan lisäksi eripuolella kaupunkia erilaisin tapahtumin.

Allin päivän rääppiäiset 14.2.2019

Seuran perinne on myös viedä kotiseutupäivän juhla sinne, mistä ei pappilan juhlaan voida päästä, Kristiinakotiin. Aikoinaan opettaja Alli Heinämaa oli ollut vaikuttamassa Kristiinakodin syntymiseen ja sen miljöön uudelleen rakentamiseen. Siksi Heinola-Seuran ja Kristiinakodin asukkaiden yhteistä juhlahetkeä on vietetty Allin päivän rääppiäisinä ystävänpäivänä kahvitteluin ja erilaisin ohjelmin ja vierain. Tänä vuonna vieraina olivat toimittaja Eira Pitkänen ja Menneitä muistellen -kirjan kirjoittanut Esko Aalto. Esko Aalto lahjoitti kirjansa jokaiselle juhlaan osallistuneelle. ”Tulkaa pian uudelleen!” On tuttu lausahdus tilaisuuksien lopussa.

Jäsentiedote 18.3.2020

Kevään ensimmäinen jäsenkirje välitettiin jäsenille seuran kotisivujen kautta:
” Seura viettää alkanutta vuotta työn merkeissä noudattaen ympärivuotista toimintasuunnitelmaansa mahdollisuuksien mukaan. Vuoden suuri yhteistyöprojekti on katunäytelmän toteuttaminen joulun alla eri seurojen kanssa. Tällä joulutapahtumalla juhlitaan ja iloitaan Heinolan ylpeyttä Heinolan joulupuukaupungin 10-vuotista olemassaoloa. Katunäytelmästä on suunniteltu jokavuotista joulutapahtumaa Heinolaan.
     Lisäksi toivomme, että vuoden 2021 Heinolan yhteinen teema ”Heinolasta Kailaan kaupunki” saa juuret ja siivet tämän vuoden aikana. Yhteisöjä toimintaan yhdistävä hanke elää toivossa toteutuakseen…”

Joulun katuteatteriprojekti tekeillä

Heinola-Seura on sitoutunut Joulun katuteatteriprojektiin, joka syntyi seurakunnan aloitteesta. Projektin on tarkoitus jatkua perinteenä, joka jouluisena joulun alla. Ensimmäisen kerran se on päätetty esittää Heinolan Kaupunkisydän ry:n kymmenvuotisjuhlan korvaavana juhlatapahtumana joulun seudussa 2020. Katuteatterin kirjoittajaksi on kiinnitetty Tytti Jäppinen Lahdesta ja ohjaajaksi Satu Nipuli Heinolasta. Neljä tapahtumaa sisältävä näytelmä on koottu haastattelujen pohjalta heinolalaisilta eri yhteyksissä. Näytelmän henkilöt on valittu ja harjoitukset ovat käynnistyneet. Koronapandemia keskeytti myös tämän projektin. Sen on tarkoitus jatkua ensi vuonna ja esitykset olisivat joulun seudussa 2021.

Suvivirsilaulajaiset Kirkkopuistossa

Heinola-seura on järjestänyt Suvivirsilaulajaiset jo viitenä keväänä koulujen päättäjäispäivänä. Tänä vuonna kerättiin seuran kotisivuille kooste edellisistä laulajaisista. Suvivirsilaulajaiset jatkuivat kuitenkin pienempinä tapahtumina esimerkiksi Rantapuistossa ja eri kerrostalojen pihoilla. Laulattajana oli unikeko Hannu Knuutila.

Unikeonpäivän aamutapahtuma 27.7.2020

Unikeonpäivän aamutapahtumaa kuitenkin vietettiin livenä Rantapuistossa runsaan yleisön kanssa. Heinola-Seura tarjosi perinteiset aamupuurot jokaiselle aamutapahtumaan osallistuneelle.
Heinolan Musiikinystävien puhallinorkesteri tarjosi musiikkikimaran tapahtuman taustaksi.
     ”Olisi ollut sääli, että tämän tärkeän ja ainoan Heinolan kylpyläajan perinne olisi jäänyt tänä kesänä hoitamatta, harmitteli seuran puheenjohtaja Kalevi Peltola. Onneksi siihen suotiin lopulta valtiovallankin puolelta lupa. Heinola-Seuran ja kaikkien muiden järjestelyihin osallistuvien puolesta toivotan teidät kaikki lämpimästi tervetulleiksi kokemaan tämä tärkeä aurinkoinen aamu ja sen tapahtumat. Naantalissa valittiin 61. unikeko. Siellä aloitettiin unikekojen valinta kesällä 1959, meillä 1995. Tänään täällä Heinolassa saamme 26. unikeon. Aika hieno saavutus meiltä heinolalaisilta, että olemme saaneet pidettyä yllä tätä perinnettä ja saaneet arvostetun sarjan ansioituneita heinolalaisia ja nimittää heidät unikeon arvonimikkeellä kaupungin historiaan. Palkittavista unikeoista ei ole puutetta. Valinta vain vaikeutuu, mutta tähän asti olemme hyvin onnistuneet.
Monet heinolalaisten edellisvuosien unikekoehdotukset ovat tarjonneet hyvän otoksen unikekokelvollisista heinolalaisista, joten ehdotuksia ei tänä kesänä kerätty lisää. Unikeon titteli on Heinolan vanhin arvonimi ja vieläkin suuresti arvostettu monien arvonimien joukossa. Kun virkaan pyydetään, pidetään sitä suurena kunniana, harva on kieltäytynyt.”
      Portit avautuivat rantaan. Punainen paloauto, Betford 1957, ajoi portista juhlapaikalle. Yleisö riensi rannan läheisyyteen nähdäkseen päätapahtuman läheltä. Kantajat aloittivat loppupalvelun unikeolle, vienti rantaan, kahluu Kymessä ja sitten kellautus.
     Yleisö tunnisti heti uuden unikeon: Sehän on Hannu Knuutila. ”Hannu on arvonimen ansainnut”, huudahti joku.” Samaa mieltä oli Heinola-Seuran johtokunta.
     Hannu Knuutila tunnetaan paitsi pitkästä urastaan opettajana, myös pelimannina, joka on soittanut niin Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla kuin Rääkkylän Kihaus -kansanmusiikkifestivaaleilla. Omien laulujen tekeminen Heinolasta on sitä parasta kotiseututyötä. Niitäkin on syntynyt useita. Karjalankielisten laulujen syntyminen on sitä ominta Hannua, joilla hän on saanut huomiota ulkopuolisilla esiintymisillään. Kaustisten kansanmusiikkijuhlilla hänellä on ollut toistakymmentä kertaa oma ohjelmaosuus. Kuluvan kesän aikana Knuutila on ollut järjestämässä Rantapuiston yhteislaulutilaisuuksia.
Kalamarkkinat 22. kerran 8.8.2020
Heinolan Lions Club/Sillat -järjestön sataman Kalamarkkinat olivat muuntuneet formaatiltaan yksipäiväisiksi Kala- ja tavaramarkkinoiksi. Kala- ja tavaramarkkinoiden tuotto käytetään kuitenkin edelleen lyhentämättömänä hyväntekeväisyyteen.
     Kalamarkkinat järjestettiin ensimmäisen kerran klubin jäsenen Mikko Ruskealan aloitteesta syksyllä 1999, joten nyt järjestetty markkinatapahtuma oli 22. Ensimmäisten kalamarkkinoiden avaajana oli kesäheinolalainen Kalevi Sorsa. Joka vuosi on markkinoihin osallistunut yli kaksituhatta kävijää, joka määrä kertoo markkinoiden suosiosta.
     Heinola-Seura on ainoa joka kerta markkinoilla mukana ollut ja huolehtinut suositulla lohikeitollaan tapahtuman ruokahuollosta. Kalamarkkinat ovat olleet seuran toiminnan tärkein rahoittaja. Tällä kertaa korona asetti esteet tälle palvelulle.
     Heinola-Seuran monipuolinen kotiseutukirjallisuus oli kuitenkin laajasti tarjolla. Erikoisesti tällä kertaa jouluksi ilmestynyt postikorttikirjasarjan kolmas ja viimeinen kirja ”Hyvästit puutalo Heinolalle” oli erikoisen mielenkiinnon kohteena.
     Toivottavasti vuoden kuluttua saadaan jatkaa Kalamarkkinoita hyvin perintein ja lohikeitoin ilman rajoitteita. Toivoa sopii, ettei yksipäiväisyys ja nimen muutos muuta kalamarkkinaperinteen suosiota.

”Made in Heinola” Kaupunginmuseon avajaiset korjauksen jälkeen 15.8.2020

Avajaispäivää ja -juhlaa vietettiin Heinolan kaupunginmuseota ympäröivässä omenapuutarhassa 14. elokuuta auringon paahtaessa täydeltä terältä. Laajan puiston omenapuut juuri valmistuvine satoineen antoivat juhlalle unohtumattoman ja omenaisen kulissin. Juhlapaikka todettiin oivaksi paikaksi ulkoilmatilaisuuksien järjestämiseen. Viime syksynä Heinolan puistoista Maaherranpuisto sai vastaavan suosituksen illallistapahtumineen.
     Heinola-Seura halusi tärkeänä museon yhteistyökumppanina olla juhlistamassa myös päivää ja onnittelemassa omenamehutarjoilullaan. Omenapuutarha on erottamaton osa museomiljöötä. Kauppias Ulrik Lindholm mainitsi talon ja tontin lahjoituskirjassaan kaupungille, että omenapuiden sato tulee käyttää heinolalaisten lasten hyväksi. Joten tässä tarjoilussa oli taustalla tämäkin, olisiko sitä päivän teemaa kulttuuriperintöä. Heinola-Seuran nuoret Piia ja Piritta Peltola edustivat uuden polven kotiseutumyönteisiä palvelutehtävässä.
     ”Menneisyydestään piittaamaton yhteiskunta dementoituu.” Näin aloitti uudistetun kaupunginmuseon avajaisjuhlassa Suomen Kotiseutuliiton puheenjohtaja ja Jyväskylän yliopiston museologian professori Janne Vilkuna juhlapuheensa. Hän jatkoi: ”Kuulen usein, kuinka jotain vanhaa asiaa vähätellään siksi, että se on vanha. Silloin puhuja ei ole lainkaan ymmärtänyt, että vanhuus kertoo hyvyydestä eikä huonoudesta, sillä huono ei kerta kaikkiaan ehdi vanhentua, vaan lahoaa, homehtuu, ruostuu tai mätänee ja katoaa.
     Kirjastot, arkistot ja museot ovat yhteiskunnallisia laitoksia, muistiorganisaatioita, joiden tehtävä on yhdessä yksinkertaisesti auttaa meitä muistamaan enemmän ja kauemmaksi kuin yksikään yksilö kykenee. Ne saavat oikeutuksensa siitä, että ne katsovat ulospäin, eivät sisäänpäin…”
Hän esitti myös kysymyksen, jota Heinolassakin on vuosien varrella päättäjien puolelta usein esitetty: Mitä hyötyä on investoida satoja tuhansia euroja vanhojen menneisyyden esineiden esittelemiseen?  Puhuja vastasi: ”Hyötyjä on useita.” Puheen aikana hyödyt avautuivat.
     Museonjohtaja Terhi Pietiläinen toivotti kutsuvieraat tervetulleeksi juhlimaan pitkän remontin päätöstä. Puheessaan hän kertasi remontin vaiheita ja vaikeuksia, kun vanha rakennus saatetaan 2020-luvulle. Siinä onnistuttiin. Sydämelliset kiitossanat kohdistuivat kaikkiin museokyydissä mukana olleisiin. Ensin kiitokset kohdistuivat kaupunkiin ja Marjatta ja Eino Kollin säätiöön taloudellisina mahdollistajina, henkilökuntaan, erilaisiin museoryhmiin ja talkoolaisiin. Tietysti myös museoesineiden lahjoittajiin.
     Kaupunginjohtaja Jari Parkkonen oli ylpeästi hämillään kaupungin nuoren museon historiasta ja sen saavutuksista. Nyt uudistettu museoviritys antaa vielä uudenlaisia mahdollisuuksia museon tulevaisuuden toiminnalle. Kaupunginjohtajan arvostavat ajatukset museota kohtaan koettiin suurena kiitoksen osoituksena ja kannustimena museon henkilökunnalle työstään sekä museon piirissä vapaaehtoisina toimiville.
     Professori Vilkunan puheenvuoron jälkeen alkoi avajaistilaisuuden toinen osa, näyttelyjulkaisun ”Made in Heinola Retkiä kaupungin kulttuuriperintöön” esittely. Julkaisu taustoittaa museon uutta perusnäyttelyä.
     ”Näyttely ilmentää kaupunginmuseon tehtävää kaupunkinsa ”muistojen talona”: se säilyttää ja tulkitsee kaupungin asukkaille sukupolvien aikana kertynyttä yhteistä muistia”, kertoi julkaisun päätoimittaja Terhi Pietikäinen.
”Toivomme lukijan pohtivan, miten ja mistä olemme tulleet tähän hetkeen ja millaisia ovat arvostuksemme ja toiveemme. Entä millaiselta perustalta ponnistamme tulevaisuuteen?”
Teoksen 19 kirjoittajaa ovat pitkänlinjan tutkijoita ja asiantuntijoita. He valottavat artikkeleissaan, mitä kaikkea paikkakuntaan sitoutunut kulttuuriperintö voi merkitä.
     Näyttelyjulkaisun on mahdollistanut Marjatta ja Eino Kollin säätiön taloudellinen tuki. Terhi Pietiläinen esitti kiitokset säätiölle sekä erityisesti säätiön asiamies Esko Kollille. Tieto on kulttuuriperintöä! Sille nostettiin lopuksi vielä malja.
     Juhlapuhujan loppuajatukset olivat: ”Tämä hetki on ollut historiallinen kahdesta syystä. Ensin muistamme varmasti ikämme nämä koronapandemian jo kerran siirtämät avajaiset yhtenä poikkeusaikojen myönteisenä tapahtumana. Toiseksi maailma jakaantuu juuri nyt kahtia meihin onnekkaisiin, jotka olemme täällä ja heihin, jotka syystä tai toisesta eivät ole.”
     Onnistuneen taustajuhlan jälkeen siirryttiin päivän kohokohtana ihailemaan museon uusitun perusnäyttelyn miljöötä, jossa sukelletaan kivikautiseen Heinolaan ja 70-luvun nostalgiaan. “Made in Heinola” on aikamatka esihistoriasta lähimenneisyyteen. Uudistusta edelsi parin vuoden remontti, joka tehtiin vanhaa kunnioittaen.

Kaikki loppusyksyn ja joulun ajan toiminnoiksi suunnitellut tapahtumat keskeytyivät valtiovallan koronarajoituksien takia

MUU TOIMINTA
VARAINHANKINTA - Kotiseutukirjat pääosassa

Toimintansa tukemiseksi seuralla on myynnissä perinnekirjat: ”Eletty on ennen meillä” 1998, ”Heinola-kotiseutuni mun” 2004, ”Heinolan kyliltä ja kaduilta” 2008, ”Rakkaudesta Heinolaan – postikorttien kertomaa” 2009, ”Menneitä muistellen” 2010, ”Terveisiä Heinolasta! Historia elää postikorteissa” 2013 sekä ”Omenoita oksat täynnä” 2015. Joulumyyntiin 2019 ilmestyi kolmas postikorttikirja ”Hyvästit puutalo Heinolalle”, seuran kahdeksas kotiseutukirja.
     Vuoden aikana on varoja kartutettu vain myymällä seuran kotiseutukirjoja. Kirjoja on myynnissä: AinoMariassa, Kaupunginmuseossa, K-Market Heinolantorissa, Kymen Viirissä ja Kirkonkylän Kyläpirtissä.

TIEDOTTAMISTA

     Vuoden aikana Heinola-Seuran kotisivut ovat olleet seuran tärkein tiedotuskanava. Ne ovat ahkeraan luetut ja kertovat myönteistä sanomaa kotikaupungistamme Heinolasta. Niistä on muodostunut myös kotiseudullinen tietopankki. Kotisivuilla on aineistoa vuodesta 2007 lähtien. Sivuja internetissä ovat ylläpitäneet alusta alkaen seuran puheenjohtaja Kalevi Peltola kirjoituksin ja kuvin ja Arto Sakari Korpinen, joka on ollut sivujen toimitussihteerinä ja verkkomestarina. Sosiaalinen media, Facebook ja Twitter, ovat myös olleet seuran toiminnan käytössä.

Toimintakertomus vuodelta 2020 on hyväksytty johtokunnan kokouksessa.

Heinola-Seura ry         Johtokunta



 
Heinola-Seura välittää heinolalaisuutta sukupolvelta toiselle