Siltojen kaupungin
kotiseutuyhdistys
itäisessä Hämeessä
HEINOLA-SEURA
Heinolan vaakuna
Etusivu
 
Ajankohtaista
 
Aloitteet
 
Galleria
 
Hakemisto
 
Hallinto
 
Historia
 
Juhlat
 
Julkaisut
 
Linkkisivu
 
Tarinatupa
 
Tietovakka
 
Toiminta
    

 
 
logo                              

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA  2013


(Toimintakertomus on käsitelty johtokunnan kokouksessa 12.3.2014 ja hyväksytty seuran kevätkokouksessa 29.3.2014.)


YLEISTÄ

Vuosi 2013 oli Heinola-Seuran 28. toimintavuosi. Seura jatkoi edellisten vuosien tapaan monipuolista toimintaansa kotiseudun hyväksi. Heinola-Seura perustettiin keväällä 1985 jatkamaan kaupungin lopettaman kotiseutulautakunnan työtä. Kotiseutuyhdistys on joustavana toimintaympäristönä kotiseutuaatteen kannalta parempi ratkaisu kuin poliittisesti valittu kotiseutulautakunta.

     Toiminnallaan Heinola-Seura on pitänyt yllä hyväksi koettua myönteistä Heinolan henkeä, vaalinut ja kunnioittanut 174-vuotiaan kaupunkimme omia perinteitä sekä ollut vaikuttajana keskustelussa ajankohtaisista kaupunkikuvaa koskevissa asioissa.

     Yhteistyö eri yhteisöjen, yhdistysten ja seurojen kanssa on yksi tärkeä osa seuran toimintaa. Yhteistyötahoina mm. Heinolan kaupunki, Heinolan seurakunta, Heinola kulttuuritoimi, Heinolan liikuntatoimi, Itä-Hämeen matkailuyhdistys ry, Heinolan Kaupunkisydän ry, Heinolan Taidemuseon Ystävät ry, Heinolan matkailuoppaat ry, Heinolan seudun senioriopettajat ry, Heinolan asukas- ja kyläyhdistykset, Heinolan Kameraseura, Lions Club Heinola/Sillat, yrittäjät…

     Erisisältöisiä aloitteitakin on syntynyt vuosien varrella parisenkymmentä. Vuoden 2013 aikana seura teki aloitteen kaupungille ja esitti, että kaupunki neuvottelisi Opetushallituksen kanssa seminaarin johtajien muotokuvien palauttamisesta Opetushallituksesta Heinolaan. Seminaarin ansiokas työhistoria muotokuvien kautta on tärkeämpi Heinolalle, kuin kuvien varastointi Helsinkiin. Kuvat siirrettiin toimintansa lopettaneen seminaarin juhlasalista Opetushallitukseen kesällä 2012.

     Uudelleen on muistutettu edellisvuoden aloitteesta Heinolan musiikkiopiston pihamiljöön saattamiseksi arvonsa mukaiseen kuntoon. Vuoden 2004 korjaustöiden yhteydessä jäi musiikkiopiston pihamiljöön kunnostaminen ja varastorakennuksen saattaminen muiden rakennusten mukaiseen tasoon hoitamatta. Heinola-Seura esitti, että vanhan harjoituskoulun tontin korjausprojekti saatettaisiin piha-alueenkin osalta loppuun. Keskellä kaupunkia, Heinolan kansallista kaupunkipuistoa, olevana rajattuna alueena se tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia sen monipuoliseen hyödyntämiseen. Lisäaloitteessa toivottiin sen toteutuvan kaupungin juhlavuoden aikana 2014. Kotiseutuarkiston perustamisaloitteen jatkokäsittelyä seurataan ja odotetaan Heinolassa. Vanhoilla kelanauhoilla olevien henkilöhaastattelujen digitointiprojektia suunnitellaan.

Heinola-Seura on päättänyt järjestää vuonna 2014 Heinolan kaupungin 175-vuotisjuhlavuoden aikana seuraavat tilaisuudet:

  • 31.01.2014  Heinolan VII Kotiseutupäivä, Allin päivä
  • 01.04.2014  Juhlavuoden yhteislauluilta ”Kun toimeen tartutaan” WPK-talossa klo 18
  • 27.05.2014  Juhlavuoden puiden istuttaminen Heinolan puistoihin klo 13
  • 27.07.2014  Juhlavuoden 20.unikeon kastamistapahtuma Kylpylän rannassa klo 8 alkaen
  • 13.12.2014  VIII Wanhan Ajan Joulu – tapahtuman järjestäminen WPK-talon pihapiirissä
  • 17.12.2014  Wanhan Ajan Kuusijuhlan järjestäminen Lyseonmäen koulun juhlasalissa klo 18
HALLINTO

Seuran puheenjohtajana on toiminut Kalevi Peltola. Johtokunnan jäseninä olivat: Sari Volanen, Olavi Rainio, Helena Rissanen, Anja Vahteristo-Järvinen, Pekka Saarela, Anna Tiainen, Tuula Vigman ja Risto Poikonen. Joanna Vartiainen/Sihteeripalvelu Iibis on vastannut tilien hoidosta. Toimintaa tarkastivat Pertti Saleva ja Tuomo Orasmaa, sekä Matti Halme varalla.
Seuran johtokunta on kokoontunut 6 kertaa ja pöytäkirjoissa on 86 pykälää. Johtokunnalla on jatkuva sähköpostiyhteys toiminnan päivittämisessä.

TALOUS

Seuran talous on aina pysynyt vakaalla pohjalla jäsenmaksutuloista, kirjojen myynnistä ja erilaisten tapahtumien myyntiaktiviteeteistä saaduilla tuloilla. Kesäkuussa ilmestyi kuudes kotiseutukirja ”Terveisiä Heinolasta! Historia elää postikorteissa”. Kirjan painokustannuksiin seura sai apurahoja Niilo Helanderin Säätiöltä, Suomen Kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahastosta sekä Lemminkäinen Oyj:stä. Kirjasta saaduilla tuloilla aletaan toimittaa kolmatta postikorttikirjaa yhdessä Heinolan postikorttikeräilijöiden kanssa. Seuran toiminnan 30-vuotisjuhlavuonna 2015 julkaistaan kirjoitus-, valokuvaus- ja kotiseutulaulukilpailuissa saaduista materiaaleista kirja ”Meidän Heinola”, jonka päätoimittajaksi on lupautunut tutkija Rauno Endén.

YLEISET SÄÄNTÖMÄÄRÄISET KOKOUKSET

Kevätkokous pidettiin Kristiinakodin kerhohuoneessa 23.03. 2013. Kevätkokouksen puheenjohtajana toimi Harri Antinranta ja sihteerinä Kalevi Peltola. Kokouksen tärkeimpinä asioina olivat vuoden 2012 toimintakertomuksen ja tilien käsitteleminen, jotka molemmat hyväksyttiin kiitoksin. Kokouksen jälkeen Kristiinakodin kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Marja Halme kertoi kodin 60-vuotisesta toiminnasta.

Syyskokous järjestettiin Heinolan musiikkiopiston salissa 16.11.2013. Kokouksen puheenjohtajana oli Matti Halme ja sihteerinä Sari Volanen. Seuran vastuunkantajiksi valittiin: puheenjohtajaksi edelleen Kalevi Peltola ja johtokunnan jäseniksi Olavi Rainio, Sari Volanen, sihteeri, Anna Tiainen, Pekka Saarela, varapuheenjohtaja, Anja Vahteristo-Järvinen, Tuula Vigman, Risto Poikonen ja Sirkku Orasmaa. Seuran vuoden 2014 laaja toimintasuunnitelma hyväksyttiin, jossa mm. sitouduttiin kaupungin 175-vuoden eri tapahtumien järjestämiseen. Kokouksen lopussa Jouko Juurikkala kertoi värikkäästi Heinolan kotiseutuhistoriaa satavuotiaan Rauta-Juurikkalan työn ja yritteliäisyyden kautta. Matti Halmeen puheenvuorossa ilon aiheena olivat seurakunnan uudet historiateokset.

SEURAN VARSINAINEN TOIMINTA

Heinolan VI Kotiseutupäivää vietettiin 31.1.2013 . Allinpäivästä on kehittynyt arvostet-tu alkuvuoden juhlapäivä. Sen tarkoituksena on kohottaa heinolalaisten kiinnostusta kotiseututyöhön ja omaa kotikaupunkiansa kohtaan. Kotiseutupäivän päätapahtumaksi on muodostunut Allin päivän ohjelmalliset kahvikutsut Vanhassa Pappilassa. Heinola-Seura oli anonut Suomen Kotiseutuliitolta hopeisia ansiomerkkejä kahdelle Heinolan maiseman ja arjen tallentajalle, valokuvaajille Anja Halla ja Esko Rantanen. Allin päivän kutsuilla luovutettiin ansiomerkki Esko Rantaselle. Anja Halla sai merkin näyttelynsä ”Kadonnutta Heinolaa” avajaisissa kaupunginmuseossa. Monipuolinen kotiseutupäivä päättyi piispantarkastuksen yhteydessä piispa Seppo Häkkisen järjestämään kotiseutuiltaan seu-rakuntakeskuksessa.

Allin päivän rääpiäisiä vietettiin kuudennen kerran Kristiinakodin asukkaiden kanssa Ystävänpäivänä 14.02.2013. Heinola-Seura liittyi syksyllä 2007 Kristiinakodin ns. ”kammarityöhön”, jonka tarkoituksena on tuoda piristystä ja vaihtelua vanhainkodin asukkaitten arkiseen elämään, muitten ihmisten läsnäoloa ja kuuntelua, keskusteluyhteyttä kodin ulkopuolelle. Tilaisuus on vuodesta vuoteen odotettu juhlahetki Kristiinakodin asukkaille.
 
Tukkilaisilta WPK-talossa 16.04.2013.  Keväällä 2012 tehtiin Heinola-Seuran ja kaupunginmuseon järjestämänä mielikuvamatka 50 vuoden takaiseen Heinolaan ja muisteltiin millainen oli 1960-luvun Heinola. Nyt oli vuorossa vastaava ilta tukin uiton merkeissä, jonka merkitys maamme metsäteollisuuden kehityksessä oli aikoinaan tärkeää. Heinolakin pääsi siitä osalliseksi vuosikymmenien ajan. Paikallisen viihteen ja asiantuntemuksen lisäksi vieraana oli metsänhoitaja Esko Pakkanen.

Kylvön siunaus Lusin kyläyhdistyksen järjestämänä 22.05.2013. Heinola-Seura on vuosittain osallistunut tapahtuman suunnitteluun ja tiedottamiseen. Tapahtumaa jatkettiin kylvön jälkeen Lusin vanhassa koulutalossa. Heinola-Seuran edustajina Anna Tiainen ja Kalevi Peltola esittivät kiitokset ja onnittelut jo pitkään kylässä jatkuneesta perinnetapahtumasta.

Perinteinen Sydänsuven retki Mikkeliin 15.06.2013. Heinolan residenssin muuttamisesta Mikkeliin oli tullut kuluneeksi 170 vuotta. Mikkeli on kasvanut resirenssinsä alkuajoista 170 vuoden aikana vauraaksi maakuntakeskukseksi. Mikkeli oli saanut ”Suomen paras kaupunkikeskusta 2012” –tunnustuksen toriparkin myötä. Retkeläiset olivat tuomiokapitulissa mm. piispa Seppo Häkkisen vieraina.

Seuran kuudennen kotiseutukirjan ”Terveisiä Heinolasta! Historia elää postikorteissa” julkistaminen musiikkiopiston salissa 16.06.2013. Seuran toinen postikorttikirja koottiin neljän korttikeräilijän, Matti Aallon, Harri Antinrannan, Pauli Ihamäen ja Taisto Lehmusvuoren kokoelmista. Kirjasta järjestettiin lehdistölle oma tilaisuus Vanhassa Pappilassa.

Laivaristeily Heinola – Lahti toteutettiin Suomen Neito -laivalla 25.07.2013.
Risteilyllä oli mukana yli sata heinolalaista ja joukossa jokunen vieraskin. Edellisenä kesänä aloitettu risteily Vesijärven, Päijänteen ja Ruotsalaisen tutuissa maisemissa tulee yleisön pyynnöstä jatkumaan seuraavinakin kesinä. Heinolan vesinen ympäristö olisi vielä yksi Heinolan matkailun mahdollisuus.

Vuoden unikeko sai kasteen Kylpylän rannassa Unikeonpäivän aamuna 27.07.  Unikeonpäivän aamutapahtuma kokoaa vuosittain satoja heinolalaisia ja kesäasukkaita kokemaan keskikesän tunnelmia kylpylän kauniissa ympäristössä. Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Heinola-Seura, Itä-Hämeen matkailuyhdistys ja kulttuuritoimi. Raikkaan aamukasteen Kymissä sai seurakunnan talouspäällikkö Matti Halme. Heinola-Seura valitsi hänet monien hyvien ehdokkaiden joukosta Heinolan vuoden 2013 unikeoksi kunnian ja kiitoksen osoituksena kaupungin hyväksi tehdystä työstä. Unikeko-titteliä seura on myöntänyt vuodesta 1995 lähtien. Halme on uuden ajan 19.unikeko. Ensimmäinen unikeko oli silloinen seurakunnan kirkkoherra Hannu Niskanen.
 
Kalamarkkinoita vietettiin 15. kerran 10.-11.08. Heinolan satamassa. Heinolan kalamarkkinat on pienestä alusta kasvanut varsin mittavaksi tapahtumaksi, joka hyvällä palvelullaan houkuttelee paikalle runsaasti väkeä, niin ostajia kuin kauppiaitakin eri puolilta Suomea. Heinola-Seura on osallistunut kalamarkkinoille alusta alkaen. Seuran lohikeitosta on tullut suorastaan käsite. Jokasyksyiset kahden päivän markkinat antavat huomattavan taloudellisen lisän seuran kotiseututyön kassaan. Markkinat järjestää Lions Club Heino-la/Sillat.

Joulupuukaupungin valojen sytyttäminen yli 150 puuhun 30.11.2013 torilla ja Rantapuistossa. Tapahtuman järjesti Heinolan Kaupunkisydän ry yhdessä muiden yhteistyötahojen kanssa. Heinola-Seura edustaa yhdistyksen hallituksessa Heinolan kaikkia yhdistyksiä. Valojen sytyttämisen suoritti Heinolan uudeksi kaupunginjohtajaksi valittu Jussi Teittinen.

Kaunein jouluikkunakilpailu aiheena ”Joulu asuu Heinolassa” julistettiin 30.11.2013 yhteistyössä Heinolan Kaupunkisydän ry:n kanssa. Kilpailun tavoitteena oli tuoda lisää jouluista tunnelmaa joulupuukaupunkiin. Siihen osallistui 20 yritystä 30 ikkunalla.  Katukuva Heinolassa sai uuden jouluisen ilmeen, oli syntynyt Päijät-Hämeen Porvoo.

Talkoolaisten tapaaminen pikkujoulun merkeissä 2.12.2013 Torni Caféssa.  Talkootyö on ollut aina tärkeä osa seuran työtä. Talkoolaisten ja seuran tärkeiden yhteistyökumppaneiden yhteinen tapaaminen joulun alla on traditio, kiitostilaisuus vuoden aikana tehdystä työstä ja innostaminen työn edelleen jatkamiseen. Joulupuukaupungin valot olivat syttyneet kolmannen kerran. Niitä ihailtiin pitkään kaupungin parhaalta näköalapaikalta jouluglögiä ja -puuroa nauttien jouluisen ohjelman kera.

Unikekojen joulutapaaminen 9.12.2013 Rantatien pesulassa. Unikekojen yhteinen tapaaminen oli ensimmäinen, ja siihen osallistui 15 unikekokasteen saanutta 19 valitusta. Tapaamisen tarkoituksena oli suunnitella seuraavan vuoden Heinolan 175-vuotisjuhlavuoden unikeon valintaa ja päivän viettoa ja unikekojen tehtäviä yleensä. Unikeon titteli luovutetaan vuosittain ansioituneelle heinolalaiselle Heinolan hyväksi tehdystä työstä. Unikekopaareille on ollut viime vuosina tunkua. Unikeot osoittautuivat olevansa Heinolan käyttämätön voimavara.

Wanhan Ajan Joulu –tapahtumaa vietettiin 14.12. 2013 Taidemuseon pihapiirissä seitsemännen kerran. Tapahtumasta on kehittynyt joulun ajan suosituin tilaisuus Heinolassa, jonka järjestämisen päävastuu on Heinola-Seuralla. WPK-talon, taidemuseon ja Heinolan Heilin jouluun puetut intiimit pihapiirit ovat puitteiltaan loistava näyttämö tapahtumalle. Taidemuseon taidekahvio ohjelmineen, pihan täyteinen ahkerien tonttujen joulupöydät herkkuineen ja ohjelmalavan jouluohjelmat houkuttelevat satapäisen markkinaväen joulutapahtumaan. Tämänkertaisessa joulutapahtumassa vieraili jouluista musiikkia soittava posetiivari. Jouluisäntänä on toiminut alusta alkaen Kalevi Peltola.

Kotiseutukirjat varainhankinnan pääosassa

Toimintansa tukemiseksi seuralla on ollut myynnissä perinnekirjat ”Eletty on ennen meillä”, Kaija Multamäen muistelmista koottu ”Heinola-kotiseutuni mun”, ”Heinolan kyliltä ja kaduilta”, ”Rakkaudesta Heinolaan – postikorttien kertomaa”, Esko Aallon ”Menneitä muistellen”. Tämän vuoden kesäkuussa ilmestyi seuran kuudes kotiseutukirja ”Terveisiä Heinolasta! Historia elää postikorteissa”. Lisäksi varoja on kartutettu mm. Unikeonpäivän aamun, kalamarkkinoiden ja Wanhan Ajan Joulun tapahtumissa. Talkootyö on aina ollut tärkeä osa seuran työtä sekä tapahtumissa että kirjojen toimittamistyössä. Talkoolaiset kokoontuvat vuosittain yhteiseen joulutapaamiseen Cafe Tornissa katselemaan Joulupuukaupungin valoja.

MUU TOIMINTA

Seuran kotisivut kertovat positiivisia asioita Heinolasta

Heinola-Seuran kotisivuja internetissä ovat ylläpitäneet vuodesta 2007 lähtien seuran puheenjohtaja Kalevi Peltola kirjoituksin ja kuvin ja Arto Sakari Korpinen on ollut sivujen toimitussihteerinä ja verkkomestarina. Seuran positiiviset, kuvarikkaat ja monipuoliset sivut Heinolasta ovat saaneet laajaa huomiota ja kiitosta. Laskureiden mukaan sivuja luetaan ja tutkitaan ympäri maailmaa.

Yhteistoimintaa matkojen järjestämisessä

Heinola-Seura on tehnyt yhdessä Itä-Hämeen matkailuyhdistyksen kanssa useita retkiä vuoden aikana, mm. matkamessuille, puutarhamessuille, mökkimessuille...

MONIPUOLISTA TIEDOTTAMISTA

Kevään ja syksyn jäsentiedotteet on lähetetty postitse jäsenistölle maaliskuussa ja lokakuussa, jotka ovat myös seuran kotisivuilla nähtävissä, samoin kuin myös kaikki muut seuran toimintaa koskeva informaatio. Kotisivuilla on aineistoa vuodesta 2007 lähtien. Heinola-Seuran kotisivut ovat seuran tärkein tiedotuskanava. Sosiaalinen media on myös seuran toiminnan käytössä. Kaupungin internetsivut ja Itä-Häme-lehti ovat kiitettävästi tiedottaneet ja kertoneet seuran tapahtumista ja asioista. Erilaisten tapahtumien tiedottamista on tietoisesti monipuolistettu.
 

Heinola-Seura ry
Johtokunta


 
Heinola-Seura välittää heinolalaisuutta sukupolvelta toiselle